Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România ar putea să câștige în importanță, în contextul european actual

revista presei

Digi24:

România ar putea să câștige în importanță, în contextul european actual sustine Emil Hurezeanu, facand referire la alegerea noului președinte al Poloniei, un euro-critic, dar și la alegerile care vor avea loc, la toamnă, în această țară, dar și în Spania.„Idealurile acestui domn Duda, declarate înainte de campanie, țin de idealurile lui Orban. El este pentru orbanizare, pentru o revenire la valorile, dacă vreți, egoiste, național-liberale în sensul polonez”, a spus Hurezeanu... „Acum, pericolul va fi ca Polonia să intre într-un fel de coabitare dificilă, dar nu atât de dificilă, pentru că la toamnă sunt și alegeri parlamentare și în siajul acestei victorii s-ar putea să câștige din nou alegerile, ca să formeze guvernul partidul acestui domn Duda, care deocamdată va guverna cu partidul domnului Komorowski”, a mai spus analistul, adăugând că Andrzej Duda „nu este anti-european, ci euro-sceptic și germano-sceptic”. Jurnalistul a mai spus că Spania și Polonia, țări în care la toamnă vor avea loc alegeri parlamentare, „se pot înscrie în următoarele luni pe o orbită problematică pentru Uniunea Europeană”.„Dacă și Spania și Polonia vor intra în acest con mai critic în raport cu mersul Uniunii Europene, va veni rândul României să salveze situația. Rolul României va crește, dacă rămâne așa cum e acum, o țară stabilă din punct de vedere politic - noi știm mai multe - acum vedem lucrurile din afară. Vedeți lucrurile ca și cum ați fi la Bruxelles, un eurocrat, și ați vedea că Germania se ceartă cu Grecia, Franța nu mai e prea fericită ținând de braț Germania, poate nici invers, că Polonia și Spania își dau fardul la o parte și spun că nu merg lucrurile chiar atât de bine, mai ales cum a dorit Germania, Marea Britanie e oricum într-un fel de dizidență. O țară ca România, cu atuurile ei strategice, care țin de o oarecare omogenitate a opțiunii pro-europene, pro-americane, s-ar putea să câștige în importanță”, a subliniat Emil Hurezeanu.

Hotnews:

Problema fostului presedinte nu este azi cartea Adrianei Saftoiu, ci propria insistenta de a arata un alt Traian Basescu decat cel cunoscut. Cartea fostului consilier prezidential poate sa placa sau nu, sa starneasca indignare in randul sustinatorilor neconditionati sau satisfactia demitizarii in tabara criticilor, dar nu poate sa-i faca un rau mai mare decat Traian Basescu si-l face siesi de la iesirea din mandat incoace. Incoerenta sa a ajuns greu de urmarit si de inteles, schimbarea in rau evidenta pentru orice om de buna credinta.Cand ataca direct sau prin interpusi oameni cheie din sistem, cand spune ca i-ar numi din  nou fara sa clipeasca. Cel considerat a fi cel mai pro american presedinte s-a remarcat prin cateva iesiri antiamericane greu de explicat. Cel considerat a fi reformatorul justitiei s-a transformat in demolatorul si detractorul ei la mare concurenta cu inamicii clasici ai procurorilor si judecatorilor. Apara toti penalii cu un elan demn de Antena 3. Au intrat la reevaluare pana si cei care alergau sa-l demita in 2012.

Ziarul Financiar:

Victoria surprinzătoare şi „cataclismică“ a conser­vatorului Andrzej Duda în alegerile preziden­ţiale din Polonia contra lui Bronislaw Komorowski, reprezen­tantul partidului aflat cel mai mult la putere după căderea comunismului, a fost adusă mai ales de tineri, de cei care nu percep beneficiile unui sfert de secol de creştere economică neîntreruptă. Cutremurul politic produs de ei va avea unde de şoc care se vor simţi în întreaga Europă. În peste un sfert de secol de la căderea comunismului Polo­nia a devenit cea mai mare putere economică est-europeană, singura ţară comunitară care n-a cunoscut recesiunea în timpul crizei finan­ciare mondiale şi o voce puternică în politicile europene. Cu toate acestea salariile încă n-au ajuns la media din UE, rata şomajului este ridicată mai ales în rândul tinerilor, iar mulţi oameni spun că pur şi simplu nu simt beneficiile a 25 de ani de creştere economică aproape neîntreruptă. Cei care i-au adus succesul lui Duda, un actor politic fără experienţă şi de rol secundar, căruia în urmă cu două luni nici sondajele de opinie şi nici presa nu-i dădeau vreo şansă în alegeri, au fost tinerii. Şaizeci la sută din alegătorii cu vârste de 19-29 de ani l-au votat pe Duda. Komorowski şi partidul său Platforma Civică au devenit într-un fel victimele propriului succes. Creşterea economică susţinută a ridicat prea mult speranţele electoratului.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.