Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Romania ca-n Evul Mediu. Risca dezastre naturale si infringement-ul UE / INTERVIU

inundatii

Problemele de mediu nu reprezinta o preocupare majora nici pentru populatie, nici pentru guvernanti. Asta nu inseamna ca ele sunt lipsite de importanta. Tema protectiei mediului este extrem de dezbatuta in occident, insa in Romania doar dezastrele par sa o aduca in prim-plan.

Potrivit fostului ministru al Apelor si Padurilor, Lucia Varga, Romania risca sa se confrunte cu dezastre naturale pentru ca investitiile in domeniul apararii impotriva inundatiilor nu au fost facute asa cum ar fi trebuit. Mai mult decat atat, investitiile in astfel de lucrari au scazut chiar si fata de perioada de criza.

Pe langa dezastrele naturale care pandesc Romania, populatia se confrunta cu o alta problema - cea a lipsei de apa si canalizare. Potrivit Luciei Varga aproximativ jumatate din populatie nu are apa si canalizare, ceea ce evident nu indeplineste standardele UE. Astfel Romania risca sanctiuni si chiar infringement-ul UE.

Din cauza acestor probleme dar si a altora PNL ar putea formula motiunea de cenzura impotriva Guvernului Ponta sau macar un capitol al acesteia pe probleme de mediu.

Ce programe de mediu are PNL-ul?

Lucia Varga: Am finalizat programul de guvernare, capitolul mediu impreuna cu doamna copresedinte a comisiei de mediu, Sulfina Barbu si cu specialistii PNL in domeniul protectiei mediului. Programul de guvernare are cateva principii extrem de importante - finantarea proiectelor de mediu cu prioritate pentru ca noi consideram ca in acest moment proiectele de mediu sunt subfinantate si ne vom confrutna in viitor cu efecte ale aceste subfinantari.

Lucrarile de aparare impotriva inundatiilor conform Strategiei de management a riscului la inundatii, Romania trebuie sa investeasca peste 17 miliarde de euro pana in 2030. Am considerat ca ar trebui investite minim 400 de milioane pe an pentru lucrari de aparare impotriva inundatiilor. Din pacate de trei ani incoace aceste sume alocate lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor sunt extrem de mici - de trei ori pana la sase ori mai mici decat in perioada 2005 - 2012.

Vom vedea perioada de ploi abundente efecte ale acestei subfinantari si cetatenii vor avea de suferit.

Aceste proiecte sunt finantate si din fonduri europene?

Lucia Varga: Aceste proiecte sunt dinantate si din fonduri europene, dar finantarea de la bugetul de stat este extrem de scazuta. Din cate imi aduc ainte au fost sub 200 de milioane de lei alocate de la bugetul de stat, in conditiile in care in anii trecuti se depaseau 600 - 700 de milioane.

In perioada de criza financiara se investea mai mult in astfel de proiecte decat acum?

Lucia Varga: Da! Si acum cand ar trebui gasite resurse, nu se fac aceste finantari. Mai mult decat atat, cand am fost ministru am modificat legea apelor astfel incat o parte din fondurile colectate din tarife de catre Apele Romane sa poata fi utilizate pentru aceste lucrari de aparare impotriva inundatiilor, tocmai pentru a gasi si o finantare extra-bugetara. Nu s-au facut aceste alocari. Este de neinteles de ce ministerul prefera sa aprobe cheltuirea banului de catre Apele Romane pe bunuri si servicii in loc sa aloce prin bugetul Apelor Romane fonduri pentru aceste lucrari de aparare impotriva inundatiilor.

O alta problema ce tine tot de finantare este alocarea insuficienta de fonduri pentru realizarea retelelor de alimentare cu apa si canalizare si realizarea statiilor de epurare. Romania are angajamente europene luate. Pana in 2015, pana in 2018, avem termene clare de conformare. Riscam sa fim penalizati, sanctionati si sa fie declansat infringement-ul pentru ca Romania nu isi respecta angajamentele luate si pentru ca actualul Guvern considera ca nu este o prioritate pentru o familie din Romania sa aiba acces la apa si la canalizare.

Aveti o evidenta a familiilor care nu au acces la apa si canalizare?

Lucia Varga: In jur de 50% din populatie este racordata la alimentare cu apa si 46% la canalizare, in conditiile in care noi ne-am angajat ca toate localitatile cu peste 2000 de locuitori echivalenti sa aiba acces la apa si canalizare pana in 2018, iar pana in 2015 - toate localitatile cu peste 10.000 de locuitori echivalenti.

Gestionarea deseurilor

Lucia Varga: Romania este tara care recicleaza sub 3% deseuri in conditiile in care aceste deseuri ar putea fi utilizate, ar putea fi reciclate si practic am putea ca resursele naturale sa nu fie utilizate in exces, ci sa utilizam, sa reutilizam o parte din aceste deseuri. Avem o politica in acest sens si imediat ce venim la guvernare dorim sa o punem in practic.

Ce politica veti adopta in problema exploatorilor din domeniul energetic, mai ales in legatura cu exploatarea gazelor de sist?

Lucia Varga: Sigur ca decizie politica in privire la gazele de sist, la Rosia Montana, la organisme modificate genetic - politica noastra este de a aplica precautia in luarea deciziilor, nu vrem sa facem nicio investitie, sa sprijinim nicio investitie in acest sens pana cand nu avem o evaluare corecta din punct de vedere al impactului asupra mediului.

Eu personal nu sunt un sustinator al exploatarilor pe baza de cianuri, nu sunt un sustinator al exploatarii gazelor de sist si sigur ca voi incerca si sper sa si reusesc sa conving toti factorii de decizie ca aceste tehnologii trebuie aplicate numai daca nu exista o alta solutie.

Spre ce alte surse de energie v-ati indrepta atunci?

Lucia Varga: Ne-am indrepta mai mult spre constructii in energie verde. Romania are un potential extraordinar de mare de utilizare a biomasei si de producere a energiei din biomasa. De asemenea energia hidro - trebuie sa fim foarte atenti - exista aceasta tendinta de a construi microhidrocentrale in zone protejate, afectand biodiversitatea. Trebuie sa gasim o cale de mijloc, de echilibru intre aceste tendinte si intre nevoia de prodcere de energie electrica intr-adevar din aceste microhidorcentrale. Am avut cand eram ministru un parteneriat cu WWF-ul (n.r. World Wide Fund for Nature) pentru a face o harta a Romaniei cu locurile cu potential de amenajare hidroenergetic, astfel incat sa nu distrugem biodiversitatea. Din pacate nu se mai aude nimic. Sunt foarte multi agenti economici dornici sa investeasca in microhidrocentrale, sunt blocati pentru ca nu se ia o decizie.

Ar putea fi problemele de mediu tema motiunii de cenzura pe care PNL-ul o anunta de la inceputul anului incoace?

Lucia Varga: Ne-am gandit la o motiune. In primul rand ne-am gandit la motiune pentru nerespectarea angajamentelor europene. Si in domeniul alimentarii cu apa si canalizare, dar si in domeniul gestionarii deseurilor Romania are niste angajamente asumate pe care din pacate nu si le onoreaza.

Sigur - ar putea fi chiar o motiune, un capitol important pentru o motiune - capitolul mediu. Politicile de mediu au lipsit din preocuparile Guvernului. Din pacate doar s-a administrat si ce s-a administrat s-a administrat prost. Dar nu s-a venit in spatiul public cu teme majore de mediu cu care se confrunta societatea romaneasca, teme care ar fi trebuit dezbatute si apoi luate decizia in mod transparent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.