Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România cere sancționarea unor oficiali ruși

rusia sanctiuni

Cinci tari membre ale Uniunii Europene au cerut Bruxellesului sanctionarea unor responsabili rusi considerati a fi implicati în procesul femeii pilot ucrainene Nadia Savcenko, care risca o condamnare la 23 de ani închisoare în Rusia, a indicat miercuri seful diplomatiei lituaniene, Linas Linkevicius, citat de AFP.

Aceasta cerere, semnata de ministrul de externe al Lituaniei si de omologii sai din Marea Britanie, Polonia, România si Suedia, ar urma sa fie predata în cursul acestei saptamâni sefei diplomatiei europene, Federica Mogherini.

Savcenko, considerata eroina nationala în tara sa, este judecata în Rusia pentru moartea a doi jurnalisti rusi, ucisi în estul separatist al Ucrainei. Ea a anuntat miercuri continuarea grevei foamei si a setei pe care a început-o vinerea trecuta.

'Oficialii direct implicati în acest caz fabricat trebuie sa suporte consecintele', a declarat ministrul de externe lituanian pentru AFP. 'Noi vedem ca protestele, scrisorile si declaratiile (de protest) nu au avut niciun rezultat. Sanctiunile ar trebui sa includa, în special, refuzul vizei europene si înghetarea activelor persoanelor care figureaza pe o 'lista Savcenko'', a subliniat el.

Occidentul a solicitat în repetate rânduri, dar fara succes, eliberarea femeii pilot ucrainene de la arestarea sa care a avut pe teritoriul rus, potrivit Moscovei. Nadia Savcenko sustine ca rebelii prorusi au capturat-o în iulie 2014 în zona de razboi din estul Ucrainei si au predat-o apoi autoritatilor ruse.

Rusia a exclus pâna acum orice fel de concesie. 'Orice interventie este inacceptabila în acest caz', a reactionat miercuri Dmitri Peskov, purtatorul de cuvânt al Kremlinului.

'Nu putem accepta încercari de a interveni în procese judiciare în curs de desfasurare în tara noastra, care se deruleaza în conformitate cu legislatia rusa, între care si cazul Savcenko', a explicat el.

Ucraina a cerut din nou miercuri eliberarea imediata a femeii pilot militar (34 de ani). Tribunalul rus care o judeca urmeaza sa pronunte verdictul în cazul Nadiei Savcenko în 21 si 22 martie.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.