Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, condamnată la CEDO din cauza DNA

CEDO

România a primit o nouă condamnarea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, din cauza unei proceduri ilegale de privare de libertate într-un dosar instrumentat de DNA în 2008.

Curtea de la Strasbourg a obligat statul român, printr-o hotărâre pronunţată marţi, 13 decembrie 2016, să plătească daune morale de 5.000 euro pentru o privare de libertate nelegală. Este vorba despre un mandat de aducere emis cu exces de putere pe numele avocatului Mircea Tiba, din Baroul Bihor. La CEDO, Tiba a fost reprezentat de casa de avocatură Chiriță și Asociații, fondată de avocatul clujean Radu Chiriță, unul dintre cei trei experți care au analizat teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi.

Vezi și: Radu Tudor, apel DISPERAT la judecători în procesul în care Kovesi le-a cerut daune IMENSE

Potrivit Chiriță și Asociații, în cauza Tiba c. România, la 13 decembrie 2016, CEDO s-a pronunţat din nou asupra compatibilităţii procedurii mandatului de aducere cu prevederile art. 5 din Convenţie care garantează oricărei persoane dreptul la libertate şi siguranţă. În speţă, reclamantul a fost ridicat de organele de poliţie la ora 8.00, din Oradea, în temeiul unui mandat de aducere, şi prezentat în faţa unui procuror DNA Timișoara care, după audierea sa începută în jurul orei 14, a dispus la ora 17.10 reţinerea reclamantului pentru 24 de ore. În tot acest timp, reclamantul s-a aflat sub controlul poliţiştilor, fiind în imposibilitate de a pleca sau de a părăsi sediul parchetului. În consecinţă, Curtea a constatat că reclamantul a fost lipsit de libertate începând cu ora 8.00.

Vezi AICI textul hotărârii în limba engleză!

„În analiza legalităţii acestei privări de libertate prin raportare la dreptul intern aplicabil, Curtea a constatat că prevederile legale au fost flagrant încălcate de către procuror cu ocazia emiterii mandatului de aducere. Curtea a observat că legea internă permite emiterea unui mandat de aducere fără citarea prealabilă a unei persoane, doar în circumstanţe excepţionale, care trebuie motivate pe larg în cuprinsul mandatului. Or, în speţă, nu a existat niciun fel de motivare, procurorul mărginindu-se să reia textul legal. În consecinţă, s-a constatat că privarea de libertate nu a fost prevăzută de lege şi, în consecinţă, a existat o violare a art. 5 din Convenţie”, mai arată casa de avocatură.

În 2010, avocatul orădean Mircea Tiba a fost condamnat de ÎCCJ la 4 ani de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influență.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.