Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România FIERBE: Ce pun la cale, în acest timp, Viktor Orban și Vladimir Putin

orban putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, este aşteptat joi la Budapesta pentru a se întâlni cu premierul ungar, Viktor Orban, unul dintre principalii aliaţi ai Moscovei în cadrul Uniunii Europene, comentează AFP, potrivit agerpres.ro

Această vizită este menită să relanseze cooperarea economică dintre cele două ţări, în pofida sancţiunilor europene împotriva Moscovei.

Numire CONTROVERSATĂ: Iubita lui Sorin Oprescu, director la un mare spital din Capitală / SURSE


Este o nouă vizită a liderului de la Kremlin într-o ţară membră a Uniunii Europene, după ce în iulie 2016 a vizitat Slovenia. 

De asemenea, este prima călătorie în Europa efectuată de Vladimir Putin de la învestirea preşedintelui american, Donald Trump. Kremlinul speră în ameliorarea relaţiilor sale cu Statele Unite, precum şi ridicarea sancţiunilor impuse Moscovei în 2014.

Răspunsul CNA la protestele anti graţiere: Cum răspunde instituţia acuzelor dure


Viktor Orban, susţinător al lui Donald Trump, este partizanul ridicării sancţiunilor impuse Rusiei de UE din cauza crizei ucrainene, iar această vizită întreprinsă de Vladimir Putin la Budapesta "reflectă relaţii personale de încredere" între cei doi lideri, a subliniat Kremlinul. 

Cei doi s-au întâlnit anual în ultimii şase ani şi întâlnirea de joi va fi a şaptea cu începere din 2010. 

În februarie 2015, Viktor Orban a fost primul lider european care l-a primit pe preşedintele rus după anexarea, în 2014, a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. 

La rândul său, Vladimir Putin doreşte să îşi manifeste "spirjinul faţă de o ţară care se pronunţă pentru bune relaţii cu Rusia şi ridicarea sancţiunilor" împotriva Moscovei, a explicat analistul politic rus Fiodor Lukianov. 

"Atenţia principală va fi acordată dezvoltării contactelor economice", a declarat presei Iuri Uşakov, consilier al preşedintelui rus, în ajunul vizitei. 

O reducere spectaculoasă a schimburilor comerciale dintre cele două ţări în ultimii trei ani şi o "dinamică negativă" a investiţiilor sunt obiectul "preocupării Budapestei şi Moscovei şi nu avantajează" cele două părţi, a subliniat Iuri Uşakov. 

Astfel, ar putea fi stabilite "măsuri concrete vizând relansarea cooperării economice" în cursul acestei vizite în care Vladimir Putin va fi însoţit de miniştrii economiei, energiei, industriei şi comerţului. 

Potrivit şefului diplomaţiei de la Budapesta, Peter Szijjarto, sancţiunile au adus Ungariei pierderi de 6,5 miliarde de dolari în trei ani. 

Moscova şi Budapesta mai intenţionează să consolideze cooperarea în domeniul energetic, potrivit lui Iuri Uşakov. Consilierul Kremlinului a reamintit "marea importanţă" a implicării grupului public rus Rosatom în construcţia a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, în apropiere de Budapesta, pentru 12 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde împrumutate de Moscova. 

Comisia Europeană a deschis la sfârşitul lui 2015 o anchetă aprofundată pentru a vedea dacă acest proiect, atribuit fără cerere de ofertă, este viabil economic şi conform regulilor existente în materie de concurenţă. Pentru Kremlin, sunt numai "şicane gratuite", a dat asigurări Iuri Uşakov. 

Lucrările urmează să înceapă în 2018 şi primul reactor va intra în serviciu în 2023. 

Dacă Ungaria a criticat deja sancţiunile împotriva Moscovei, "ea nu a votat oficial împotrivă", a reamintit un cercetător din cadrul Institutului de economie internaţională de la Budapesta, Andras Deak. 

"Situaţia s-ar putea schimba: Viktor Orban va face un pas în plus spre Vladimir Putin în această retorică din cauza schimbării contextului internaţional după alegerea noului preşedinte american", Donald Trump, a subliniat el. 

Potrivit şefului diplomaţiei ungare, această vizită îi va permite lui Viktor Orban, care a fost unul dintre puţinii şefi de excutiv ce şi-au exprimat deschis sprijinul pentru Donald Trump în timpul campaniei sale, "să asculte punctul de vedere rus în legătură cu posibilităţile unei apropieri între Rusia şi Statele Unite".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.