Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România își asumă aplicarea Definiției de lucru a antisemitismului

holocaust

România își asumă aplicarea Definiției de lucru a antisemitismului, pe care statele membre ale Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) au adoptat-o consensual cu ocazia reuniunii plenare a IHRA desfășurată în urmă cu un an la București, în cursul mandatului României la președinția organizației, potrivit unui Memorandum adoptat astăzi de Guvern.

Pentru aplicarea acestei Definiții de lucru, Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne vor iniția consultări cu instituțiile de aplicare a legii, pentru identificarea măsurilor adecvate de utilizare a acestui instrument, inclusiv în programele de pregătire profesională. În baza propunerilor Ministerului Justiției, Guvernul României se va adresa Parlamentului în vederea consolidării cadrului legislativ în baza acestei inițiative. De asemenea, Ministerul Educației Naționale va asigura includerea acestei definiții în programele de educație civică.

Asumarea Definiției de lucru a antisemitismului adoptată de Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului de către Guvern constituie o confirmare a angajamentelor României ca membră a IHRA și exprimă puternicul angajament politic al României de a acționa hotărât împotriva antisemitismului, extremismului, rasismului și a oricăror forme de discriminare și intoleranță. În acest fel, societatea românească va avea la dispoziție un îndrumar eficient care va contribui la o mai bună înțelegere și definire a actelor cu caracter antisemit, precum și a consecințelor care derivă din acestea.

Informații suplimentare:

Definiția de lucru a antisemitismului a fost adoptată de Alianța Internațională a Memoriei Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance / IHRA) în timpul mandatului României la președinția organizației, cu prilejul reuniunii plenare a IHRA organizată la București în perioada 23-26 mai 2016. Documentul este considerat un model pentru alte organizații, structuri internaționale și state care ar putea avea în vedere promovarea unui instrument cu valoare juridică obligatorie. Președinția română a IHRA a urmărit ca promovarea luptei împotriva antisemitismului să fie avută în vedere într-un context mai larg, alături de lupta împotriva intoleranței, discriminării, rasismului și xenofobiei, încercând, pe fondul crizei refugiaților, să identifice răspunsuri consolidate față de preocupările experților IHRA, dar și față de tendințele de creștere în Europa a curentelor naționaliste și extremiste. Adoptarea acestui document de lucru de la București a fost salutată și apreciată de importante organizații internaționale, între care American Jewish Committee, WJRO, ADL Anti-Defamation League, precum și de către Guvernul israelian.

Decizii similare de asumare a Definiției de lucru a antisemitismului adoptată de Alianța Internațională a Memoriei Holocaustului au mai fost luate până acum de către Guvernele Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și cel al Austriei.

De asemenea, la 25 aprilie 2017, Comisia Europeană a decis includerea acestei definiții de lucru pe site-ul său oficial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.