Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România în era Trump: Când ar putea fi schimbat ambasadorul SUA/ INTERVIU VIDEO

hans klemm

Alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA a stârnit numeroase reacții și analize inclusiv în România. Ținând cont de discursul lui Trump din campanie, sunt așteptate schimbă de abordare în politica internațională a SUA, față de continuitatea care ar fi fost asigurată de o administrație condusă de Hillary Clinton. Cum va fi afectat parteneriatul strategic România-SUA, cum se va modifica poziția geopolitică a țării noastre, cum vor evolua relațiile diplomatice - despre toate acestea stiripesurse.ro a stat de vorbă cu Dan Petre, director general al Institutului Diplomatic Român.

Vezi și: Planul SECRET al Alinei Gorghiu pentru fostii PDL-iști

Vezi și: Președintele AEP a DEMISIONAT în urma reținerii de către DNA. Ce a spus Ana Maria Pătru

Dan Petre vorbește inclusiv despre ambasadorul SUA în România și posibilitatea schimbării acestuia, dar și despre susținerea pe care administrația Trump ar putea să o acorde anticorupției din România, la fel ca administrația Obama. Interviul integral va fi publicat miercuri, 15 noiembrie.

Fragment din interviu:

Reporter: - S-ar putea să asistăm, undeva în primăvară sau pe parcursul anului viitor, la o schimbare de ambasador?

Dan Petre: - E perfect normal. Pentru SUA, e o cutumă: la fiecare sfârșit de mandat prezidențial, chiar dacă, în principiu, se poate să fie ales chiar același președinte, toți ambasadorii SUA își înaintează demisia pentru a lăsa președintelui libertatea de a alege.

Reporter: - Deci ne putem aștepta la un asemenea gest din partea domnului Hans Klemm?

Dan Petre: - E în firea lucrurilor la americani. După aceea, președintele SUA poate alege să continue cu un ambasador, mai ales că domnul Klemm vine din carieră. Deci e un ambasador care vine dintr-o carieră diplomatică, a lucrat toată viața în Departamentul de stat, nu este un numit politic. O parte dintre poziție ambasadoriale ale SUA sunt...

Reporter: - Ca peste tot.

Dan Petre: - Da... mult mai mult în SUA decât în alte țări. Nu e chiar așa de mult nici pentru SUA, undeva sub 40%.

Reporter: - Deci după 20 ianuarie am putea avea schimbări.

Dan Petre: - După 20 ianuarie vom vedea ce se întâmplă. Poate președintele SUA să-i ceară domnului Klemm să continue mandatul. Poate să nu-i ceară, nu știu. Este la libera alegere a președintelui, ca și restul numirilor din cabinet. Am văzut mențineri de continuitate în diferite administrații americane, cum a fost cazul lui George Tenet la CIA.

Reporter: - Presupun că tot după ce va fi clară politica externă a domnului Trump vom afla și dacă SUA mai susțin anumite instituții sau persoane în România. Ați văzut și filmulețul respectiv realizat pentru doamna Kovesi, în care apărea și ambasadorul Klemm.

Dan Petre: - Nu pot să spun dacă SUA o să mai susțină lupta anticorupție sau nu o să mai susțină. E o chestiune de alegeri, ține și de dinamica împreună cu Guvernul României. Nu cred că e o alegere personală a ambasadorului Klemm sau a ambasadorului Gitenstein. În general, diplomații sunt oamenii care au cea mai puțină voință proprie în ceea ce fac. Se numește mandat, faci niște lucruri care îți convin sau unele care nu îți convin. Întotdeauna am spus, când nu-ți convin niște lucruri prea mult, atunci iei foaia albă de hârtie „Dragă domnule, eu am plecat acasă.”

Dan Petre a fost consilier de stat, şeful cabinetului diplomatic al preşedintelui României Emil Constantinescu (1996-2000). A fost cercetăror științific la Institutul Diplomatic și secretar de stat în Ministerul de Externe. Din 2013 este director general al Institutului Diplomatic, instituție care sprijină activitatea personalului specializat din cadrul ministerului de Externe prin furnizarea de expertiză şi cursuri de instruire profesională în domeniul relaţiilor internaţionale şi al diplomaţiei.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.