Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, rol cheie pentru relansarea proiectului european

uniunea-europeana

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

Adevarul:

Săptămâna trecută a avut loc la Bucureşti întâlnirea dintre preşedinţii Franţei şi României, Emmanuel Macron şi Klaus Iohannis. Au curs râuri de cerneală care au tratat întâlnirea fie în cheie locală – Macron devenind „Micron“ în presa franceză, iar Preşedintele României fiind acuzat de înfrângere şi trădarea fără nici o apărare a intereselor muncitorilor prin presa germană (Deutsche Welle, citată la Bucureşti).
Jurnaliştii au văzut vizita ca pe un meci cu învingători şi înfrânţi, fiecare cu agenda locală – directiva muncitorilor detaşaţi versus Schengen – şi nu au făcut analiza prin prisma dată de esenţa şi complexitatea agendei. Pentru că, până la urmă, o vizită se măsoară pentru ambii participanţi în funcţie de obiective şi de nivelul de ambiţie asociat rezultatelor estimate. Iar într-o asemenea cheie, lucrurile au stat mult diferit decât în comentariile mai binevoitoare sau mai răutăcioase, mai ales cele venite de la mass media din state europene implicate în competiţii electorale.
Vizita Preşedintelui francez a avut câteva elemente relevante: a avut loc după întâlnirea bilaterală din marja Consiliului European de vară, a făcut parte dintr-un turneu şi a marcat angajarea europeană, euro-conformă, euro-optimistă şi euro-constructivă a României. Filo-europenismul de la Bucureşti şi aspiraţia de a fi în inima Europei, de a contribui la re-energizarea şi relansarea proiectului european, de a fi parte a dezbaterii, au făcut ca România să fie pe această listă a statelor vizitate, de la care Macron a solicitat sprijin, dar să fie şi un aliat important pentru reformele Europei viitorului..
Apoi, vizita a relansat un parteneriat strategic care avea sincope şi răni ale trecutului: de la vânzarea de port-elicoptere Mistral către Rusia (tranzacţie blocată la nivel NATO, şi nave redirecţionate către Egipt, un proces care reliefa egoismul şi excepţionalismul francez al lui Nicolas Sarkozy, care punea, cinic, prosperitatea şi echilibrarea bugetului său deasupra parteneriatul aliat şi a celui strategic cu România şi ignora sau minimiza măcar ameninţarea creată de această tranzacţie în Marea Neagră), la celebra directivă a Ministerului de Interne francez de desfiinţare a taberelor de romi români din Franţa – care a generat reacţia dură a Comisiei Europene anterioare – şi până la obiceiul filmării romilor români cerşind pe Champs Elysees, de fiecare dată când Francois Hollande scădea un procent în sondaje, într-un circ de-a dreptul hilar şi dezgustător. Toate aceste momente au probat mai degrabă sincopele parteneriatului strategic, nu susţinerea şi completarea substanţei lui. (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Ministrul Apelor si Padurilor, Doina Pana, a avansat intr-un interviu pentru Libertatea o mai veche obsesie a politicienilor: stiri pozitive la televiziuni, cat mai multe. La vie en rose. Daca eliminam negativismul, pesimismul si cenusiul din presa, viata oamenilor s-ar schimba miraculos peste noapte. Oamenii nu realizeaza de fapt cat de bine o duc. Presa, cu stirile ei negative, le rapeste bucuria de a gusta din laptele si mierea guvernarii PSD. Ele, bombanelile zilnice din presa, cate-au mai ramas, umbresc succesul guvernarii, ne otravesc viata si o fac mai trista.
“ (…) noi avem tineri foarte buni, dar trebuie să ne îngrijoreze gradul de violență la care s-a ajuns în țara asta, de ură, de dezbinare, și astea sunt toate efectele unor propagări doar a știrilor negative în România (…) În plus, mai este un principiul psihologic simplu, te identifici cu ceea ce vezi. Iar tânărul care se uită la tv, se identifică cu ceea ce vede. Și el când vede că se parvine ușor prin prostituție, prin furt…și avem atât de multe exemple pozitive.”, a declarat ministrul Pana, citata de Libertatea. Pentru a incuraja televiziunile sa schimbe putin peisajul sumbru din tara, ministrul a mai spus ca pregateste un proiect de lege cu deduceri de TVA pentru cei care promoveaza o anumita cota de stiri pozitive.
Numele doamnei Pana poate nu va spune mare lucru, dar a avut grija fostul premier Victor Ponta sa o faca celebra prin 2014, in timp ce vizitau niste zone afectate de inundatii. "Tu ce faci, fa, Doina, aicea? Aveai chef de niste inundatii?", a intrebat-o Victor Ponta pe Doina Pana, care tocmai se urca in barca. "Pai nu aveam chef, dar...", a raspuns Pana, potrivit imaginilor video difuzate la vremea respectiva de Stirile ProTV.
A fost in mod clar o stire negativa. Vedem un fost premier vorbind ca pe maidan si un ministru  lucrand in sila pentru niste oameni afectati de o calamitate. Aici intervine legea doamnei Pana. Ca sa impuste o deducere, televiziunile vor difuza imaginile fara sonor, cu urmatoarea subtitrare: “Dumneavoastra ce faceti aici, doamna ministru Pana? Va luptati cu apele?” “Fac asta de fiecare data cand vin inundatiile, nu pot sta nepasatoare la birou”, raspunde Pana. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Cooperativa agricolă Lunca Someşul Mic, cu sediul în Dezmir, judeţul Cluj, formată din 13 membri cooperatori, a vândut anul trecut retailerilor Profi, Kaufland şi Penny Market legume de peste un milion de lei (230.000 de euro), potrivit reprezentanţilor cooperativei.
În cel de al cincilea an de  activitate, cooperativa din Dezmir, care livrează în jur de nouă camioane de legume pe săptămână, urmează să mai adauge un retailer pe lista prin­cipalilor clienţi, lan­ţul de magazine de pro­ximitate Mega Image, care s-a extins recent şi în Cluj. „Livrăm legume pe platformele Profi şi Kaufland care deservesc mai multe judeţe din regiune. Am mai lucrat tangenţial şi cu Penny Market. Anul acesta am semnat şi un contract cu Mega Image Cluj, însă trebuie să vedem cum facem cu transportul mărfii, pentru că magazinele Mega Image sunt inaccesibile cu camionul şi ar trebui să ne cumpărăm o maşină mică“, a declarat pentru ZF Anca Marcu, directorul de vânzări al cooperativei agricole Lunca Someşul Mic.
Cooperativa agricolă Lunca Someşul Mic comercializează varză, conopidă, morcovi, ţelină, tomate, ardei, vinete, dar şi alte legume, recoltate de pe o suprafaţă de circa 70 de hectare, cât lucrează împreună cei 13 membri ai cooperativei, în zona bazinului legumicol Someşul Mic, comunele Apahida şi Jucu, din judeţul Cluj. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Prioritatea diplomației franceze este combaterea terorismului islamist, a declarat președintele Emmanuel Macron. El s-a întâlnit cu ambasadorii francezi, reuniți la Paris. Este prima întâlnire a noului președinte cu diplomații francezi. Din mai de când a fost ales, noul președinte l-a primit pe Vladimir Putin la Versailles iar liderul de la Casa Albă, Donald Trump a fost invitatul de onoare pentru defilarea de pe Champs Elysées cu ocazia zilei naționale de pe 14 iulie.
La Paris s-au întâlnit marți 170 de ambasadori francezi și 400 de antreprenori care doresc să investească în diverse zone de pe glob. Emmanuel Macron a prezentat prioritățile diplomației franceze: « Să asigurăm siguranța cetățenilor noștri, să facem din lupta contra terorismului islamist prima prioritate a politicii nostre externe. Da, spun bine un terorism islamist și îmi asum întrebuințarea acestui adjectiv, căci nimic nu ar mai absurd decât a nega legătura între atacurile teroriste pe care le trăim și o anumită parte a islamului. În plus, nu trebuie să avem frică de islam și să începem să așezăm în aceeași barcă milioanele de musulmani care trăiesc în Europa și care nu au nicio legătură cu această doctrină fanatică ».
Franța se confruntă din 2015 cu un val de atentate islamiste fără precedent în care au murti 239 de persoane.  « Eradicarea terorismului înseamnă și secarea surselor de finanțare”, a insistat Emmanuel Macron și a anunțat pentru începutul lui 2018, la Paris, organizarea unei conferințe de mobilizare contra finanțării terorismului. De asemenea, el a asigurat că dorește să obțină o transparență totală asupra forțelor de finanțare a terorismului.
Aici, președintele francez a insistat asupra necesității de a nu fi de o parte sau de alta, între Arabia Saudită ori Iran, spre exemplu, cele două mari rivale regionale din Orientul Apropiat. “Forța diplomației înseamnă a vorbi tuturor” , consideră Emmanuel Macron. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.