Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România - în topul creșterii economice în UE, dar și în topul sărăciei

Coface--Romania-va-inregistra-o-crestere-economica-de-1-1-5--in-2012

România se situeaza în topul cresterii economice printre statele Uniunii Europene, dar în acelasi timp figureaza si în topul saraciei, ceea ce arata ca modelul de crestere nu este în beneficiul cetatenilor, ia Comisia Europeana nu-l poate încuraja, a afirmat seful pentru România, Angela Filote.

"România este în topul cresterii în Uniunea Europeana, dar în acelasi timp se afla si în topul saraciei. Asta îmi spune mie ca actualul model de crestere nu lucreaza în interesul cetateanului. Nu este un model pe care sa-l încurajam", a declarat miercuri Angela Filote, seful Reprezentantei Comisiei Europene în România, la conferinta de prezentare a Raportului de tara.

Competitivitatea este bazata pe costuri mici, nu pe calitate, pe salarii mici, astfel ca începe sa se explice acest paradox, apreciaza Filote.

Ea a punctat ca un element-cheie îl reprezinta relansarea investitiilor, aratând ca România "înca sta bine" la criteriile de deficit bugetar, însa Comisia Europeana este îngrijorata de trendul care se prefigureaza, întrucât disciplina economica s-a bazat pe taierea cheltuielilor, lipsind investitiile, decât pe cresterea veniturilor.

"Ne dorim sa vedem o relansare puternica a investitiilor în România. Speram, pe viitor, ca masurile care au un impact fiscal important sa nu mai fie luate în afara programarii bugetare anuale, întrucât se pune presiune pe buget", a adaugat Filote, potrivit Mediafax.

Seful reprezentantei CE a amintit de planul de investitii Junker, o "oportunitate foarte mare la nivelul UE", la care România înca nu participa, încurajând aceste demersuri la nivel national.

Raportul de tara întocmit de Comisia Europeana va fi urmat de un raspuns al Guvernului României, printr-un program national de reforma, un program de convergenta, iar dupa analizarea documentelor CE va face recomandarile de tara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.