Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, înfrângere cu Ungaria în grupa C a Eurobasket şi ratează optimile de finală

minge de baschet

Naţionala de baschet masculin a României a fost învinsă, marţi seară, de reprezentativa Ungariei, cu scorul de 80-71 (38-32), în grupa C a Eurobasket, de la Cluj-Napoca, tricolorii ratând optimile de finală ale competiţiei. 2.000 de fani unguri şi peste 7.000 de români au asistat la meci, fiind stabilit astfel un record de asistenţă la un eveniment sportiv indoor în România. Tricolorii au început curajos meciul cu Ungaria, în faţa a peste 9.000 de spectatori, având 12-6 după primele şapte minute de joc, dar la prima pauză tabela arăta 15-16.

Ungaria a dominat şi sfertul secund, 32-38 la pauza mare, iar până la finalul partidei România, în pofida eforturilor (48-49 şi 71-75), nu a găsit soluţii în faţa ofensivei adverse şi s-a recunoscut învinsă, ratând calificarea în optimile de finală ale Eurobasket. Tricolorii au încheiat însă meciul în aplauzele miilor de fani, care au apreciat felul în care au luptat în partida cu Ungaria.

Asistenţa de la meciul de marţi seară (9.121 de spectatori) a depăşit-o pe cea de la meciul de luni seară, dintre Spania şi România, când au fost 8.174 de spectatori, stabilindu-se astfel un nou record pentru un eveniment sportiv indoor în România.

Marcatori:

România – Mandache 24 puncte, Baciu 12, Calotă-Popa 11, Olah 7, Paliciuc 6, Moldoveanu 5, Kuti 5, Torok 1;

Ungaria – Vojvoda 26 puncte, Hanga 25, Allen 10, Eilingsfeld 5, Keller 4, Perl 4, Karahodzici 3, Kovacs 2, Ferencz 1.

Înaintea partidei, câteva zeci de fani români, adunaţi în apropierea intrărilor în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, au pus în mijlocul lor un drapel al Ungariei, căruia i-au dat foc, în timp ce scandau "Hai România". Jandarmii au intervenit şi au calmat spiritele, câţiva fani fiind scoşi din mullţime pentru a fi legitimaţi, iar ulterior două persoane au fost amendate. De asemenea, când echipele se aflau la încălzire cele două galerii, cea a Ungariei, formată din circa 2.000 de fani, iar cea a României, formată mai ales din ultraşi de la Universitatea Cluj, circa 500, s-au ”duelat” în fluierături şi huiduieli. La intonarea imnului Ungariei, galeria României s-a întors s-a întors cu spatele la teren, cam 100 de fani unguri răspunzând cu aceeaşi monedă la imnul României. Ultraşii români au continuat şi cu scandări precum ”Pământ românesc, Ţinutul Secuiesc” sau ”Afară, afară, cu ungurii din ţară”.

În primul meci al zilei, Muntenegru a învins Cehia, cu scorul de 88-75 (49-34), iar Spania a trecut de Croaţia, cu 79-73 (38-32). După patru etape derulate în grupa C, clasamentul este următorul: 1. Spania 8 puncte, 2. Croaţia 7, 3. Muntenegru 6, 4. Ungaria 6, Cehia 5, 6. România 4 puncte.

Marţi se joacă partide în toate cele patru grupe, iar disputele în A, B şi D sunt: Islanda – Slovenia 75-102, Polonia – Franţa 75-78, Grecia – Finlanda 77-89 (A), Ucraina – Lituania 62-94, Italia – Germania 55-61, Israel - Georgia (B), Rusia – Letonia 69-84, Marea Britanie – Serbia 68-82, Turcia – Belgia (D).

În grupa C, de la Cluj-Napoca, miercuri va fi zi de pauză, iar joi, în ultima zi de competiţie vor avea loc meciurile Cehia – Croaţia, Ungaria – Spania şi România – Muntenegru (ora 20.45). Turneul final al CE de baschet masculin din 2017 are loc între 31 august – 17 septembrie în România, Finlanda, Israel şi Turcia, ultima fiind şi gazda fazei finale a competiţiei. Primele patru clasate în fiecare din cele patru grupe se vor califica în optimile de finală, în care se va lupta pentru sferturi, apoi semifinale, urmate de finalele pentru medalii.

Echipa naţională a României s-a calificat la acest turneu final tocmai pentru că este una din cele patru gazde. Ultima participare a naţionalei la un Campionat European a fost la CE 1987 (Grecia), când a ocupat locul 12 (ultimul), iar acum organizează o grupă pentru prima dată la masculin. La feminin, în 2015 au avut loc meciuri din două grupe în România. Campioana europeană en-titre este Spania, care are 12 medalii continentale, din care trei de aur (2009, 2011, 2015), titlul mondial în 2006, precum şi patru olimpice (trei de argint – 1984, 2008, 2012 şi una de bronz – Rio 2016). Potrivit noului calendar FIBA, următoarea ediţie a Campionatului European va avea loc abia în 2021, peste doi ani fiind programat Campionatul Mondial, în preliminariile căruia va evolua şi România, în premieră, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.