Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România – ținta atacurilor cibernetice

atac informatic

România Liberă:

România nu mai este patria hackerilor,  dar devine, din ce în ce mai mult, ținta atacurilor cibernetice. În anul 2015, trei domenii  – cheie ale statului român au fost vizate de atacuri cibernetice:  Afacerile Interne, Afacerile Externe și Apărarea, au anunțat specialiști din domeniul  cybersecurității. În paralel, au fost atacate sistemele de Internet  Banking de la 11 bănci cu filiale în România. Atacatorii rețelelor bancare au căutat evident să obțină bani. În schimb, cei care au atacat sectoarele strategice au căutat  informații.  “Nu înseamnă, neapărat, că date de la aceste instituții au fost compromise”, subliniază specialiștii în cybersecuritate.
În alte state din UE, pe lângă cele trei domenii atacate în România, au mai fost vizate sectoare cum ar fi cercetarea aerospațială și resursele strategice. Atacurile sunt de multe ori planificate de “actori statali”, prin intermediul unor grupuri de crimă organizată sau al unor hackeri. Chiar și locația acestora este greu de stabilit, întrucât se folosesc  softuri care modifică sau care maschează identitatea.  De exemplu, într-o singură zi, împotriva infrastructurilor critice din România se pot înregistra peste 130.000 de acțiuni suspecte, care pot reprezenta atacuri informatice. În ultima perioadă, peste jumătate din aceste acțiuni au provenit, aparent, din Venezuela. Atacurile cibernetice asupra României pornesc, în realitate, din Rusia sau din China, susțin specialiștii.

Ziarul Financiar:

Cu toate că economia duduie, criza imigranţilor riscă să o dea jos de la putere pe Angela Merkel.  Cu şase ani neîntrerupţi de creştere, cu un surplus bu­getar „istoric“ şi cu nu­mărul angajaţilor la un nivel record, economia Ger­maniei, cea mai mare din Europa şi către care se îndreaptă cele mai multe exporturi româneşti, este pregătită să înfrunte provocările dificile ale anului 2016. Introducerea euro a fost cea mai inteligentă mişcare susţinută de nemţi, care le-a permis să-şi majoreze importurile în Europa şi în întreaga lume. Fiind o monedă unică în Europa, ţările mai slabe nu au mai putut să-şi deprecieze monedele naţionale pentru a se apăra de produsele germane, mult mai competitive.  Criza refugiaţilor şi tensiunile so­ciale pe care le creează aceasta, redu-âcerea încrederii populaţiei în guvern, scandalul Volkswagen, încetinirea economiilor emergente, discordia din Uniunea Europeană şi alegeri locale sunt o parte din încercările care vor testa anul acesta tenacitatea guvernului condus de cancelarul Angela Merkel. În 2016 în cinci din cele 16 landuri nemţeşti vor fi alegeri regionale, iar în 2017 vor fi alegeri federale.

Digi24:

Agenția americană de Informații în domeniul Energiei (EIA) a anunțat joi că prețul mediu al benzinei la pompă a coborât la începutul acestei săptămâni până la 1,996 dolari galonul. Este vorba de cel mai scăzut preț înregistrat după luna martie 2009, când SUA erau în recesiune. Un galon este echivalent cu aproximativ 3,8 litri, astfel că un litru de benzină obișnuită costă în SUA 52 de cenți sau 0,45 eurocenți. Mai exact, în moneda noastră, prețul mediu al unui litru este de 2,07 lei. În plus, Asociația Automobilelor din America (AAA) subliniază că în unele state care exploatează sau rafinează petrol prețul benzinei la pompă este chiar mai mic. Astfel, în Missouri (centru), galonul de benzină costă 1,659 dolari (43 cenți litrul - 1,78 lei) și 1,71 dolari galonul (45 de cenți litrul) în Texas. Această scădere a prețului benzinei la pompă se datorează degringoladei cotației petrolului. Începând din vara lui 2014 prețul barilului de petrol în SUA a început să scadă de la 105 dolari per baril la aproape 30 de dolari per baril în prezent.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.