Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, la vârful securității mondiale: 'Obiectiv de interes naţional'

steag drapel tricolor

După 15 ani, România are şansa să se afle în una dintre cele mai importante posturi la nivel mondial. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, se va afla la New York, în perioada 31 mai - 3 iunie 2017, în vederea lansării oficiale a campaniei de promovare a candidaturii României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Candidatura este pentru intervalul 2020-2021, precedenta apartenenţă a României la Consiliu fiind în perioada 2004-2005.

Candidata reprezintă, alături de preşedinţia rotativă a Consiliului UE, unul dintre cele ambiţioase obiective de politică externă ale României. Sloganul sub care se va derula campania este "România: un angajament de durată pentru Pace, Justiţie şi Dezvoltare". România ar avea posibilitatea, timp de doi ani, să se pronunţe pe temele majore înscrise pe agenda Consiliului de Securitate şi să prezideze cel mai important for de securitate mondial. Ministrul Meleşcanu numeşte candidatura un "obiectiv de interes naţional, dincolo de rivalităţile politice, care poate să devină un factor coeziv pentru România".

Vezi şi: Băsescu critică dur Germania: 'Nu, doamnă Merkel! Trump are dreptate'

Alegerile pentru membrii Consiliului de Securitate al ONU vor avea loc la New York, în iunie 2019, iar pentru statutul de reprezentantă a Europa de Est mai candidează şi Estonia. Deşi are o experienţă mai bogată, România ar putea fi dezavantajată la vot de faptul că Estonia nu a mai deţinut această calitate, iar factorul emoţional va cântări în opţiunile unor state la fel de mult ca lobby-ul diplomatic.

Din totalul de 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, 10 sunt rezervate membrilor nepermanenţi pentru mandate de doi ani. Acestea sunt distribuite între cele cinci grupuri geografice (grupul regional african şi asiatic, grupul regional est-european, grupul regional latino-american şi caraibian, grupul regional vest-european şi alte state), conform unui algoritm prestabilit, iar statele membre din fiecare grup candidează pentru obţinerea mandatului respectiv. Cei cinci membri permanenţi sunt SUA, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie.

Vezi şi: Scandalul alegerilor din 2009 se complică: Ana Maria Pătru arată cu degetul SRI şi SIVECO

De la momentul aderării sale la ONU, în anul 1955, România a mai deţinut patru mandate de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (1962, 1976-1977, 1990-1991, 2004-2005). În prezent, reprezentat permanent al României la ONU este Ion Jinga. Acesta este şi copreședinte al Procesului de negocieri interguvernamentale privind reforma Consiliului de Securitate al ONU.

Consiliul de Securitate are ca responsabilitate fundamentală menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, prin soluţionarea paşnică a disputelor şi prin întreprinderea de acţiuni împotriva ameninţărilor la adresa păcii şi securităţii internaţionale şi a actelor de agresiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.