Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, locul 55 din 189 la nivel global privind ușurința cu care o firma își plătește taxele

clasament

România se situeaza pe locul al 55-lea din 189 de state analizate într-un clasament global al PwC care masoara usurinta platii taxelor si impozitelor pentru o companie medie, rata totala de impozitare reducându-se de la 43,2% la 42%, nivel apropiat de media globala, de 40,8%.

"Faptul ca România se claseaza pentru al doilea an consecutiv în prima treime a clasamentului Paying Taxes este un lucru pozitiv. Prin reducerea CAS din toamna anului 2014, România a reusit sa scada rata totala de impozitare fata de anul trecut de la 43,2% la 42%. Astfel ca, în editia din acest an, România se claseaza înaintea Bulgariei (88), Republicii Cehe (122), Slovaciei (73), Poloniei (58) si Ungariei (95), însa în urma Croatiei (38), Sloveniei (35) si tarilor baltice (Estonia 30, Letonia 27 si Lituania 49)", a declarat într-un comunicat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica din cadrul PwC România, potrivit Mediafax.

Ea a aratat ca acest lucru subliniaza necesitatea continuarii în ritm sustinut a reformelor înregistrate în ultimii ani si ca intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal va reprezenta un impuls semnificativ în acest sens.

România a consemnat în acest an o rata totala de impozitare, care masoara ponderea taxelor si contributiilor suportate de catre o firma ca procent din profit, de 42%, sub media statelor din Europa Centrala si de Est (45%) si aproape de media globala (40,8%).

La timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala, România se pozitioneaza printre fruntasii Europei Centrale si de Est, cu 159 de ore de munca pe an, comparativ cu o medie regionala de 218 de ore si un nivel global de 261 de ore.

O companie de talie medie din România trebuie sa efectueze 14 plati de taxe anual, fata de o medie regionala de 9,5 plati si o medie globala de 25,6 de plati.

"Chiar daca România a facut progrese importante în ultimii ani la acest indicator, întrucât a fost recunoscut sistemul de declarare si plata online (de la 39 plati în Paying Taxes 2014 s-a ajuns la 14 plati în Paying Taxes 2016, lucru care a generat si o crestere semnificativa în clasamentul global, de la locul 134 la locul 55), tot ne situam la limita superioara prin raportare la alte state din Europa Centrala si de Est. Acest lucru este din cauza faptului ca, pe lânga impozitele si taxele cunoscute, mai sunt si plati datorate bugetului local", se mai arata în comunicat.

Studiul "Paying Taxes 2016" ia în calcul toate taxele si contributiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat în decurs de un an. Taxele si contributiile calculate includ impozitul pe profit, contributiile sociale si taxele cu forta de munca platite de angajator, impozitele pe proprietati, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe câstigurile de capital, taxele pe tranzactii financiare, taxele de colectare a deseurilor, impozitele pe flota si taxele pentru drumuri si alte mici taxe si impozite.

Raportul analizeaza usurinta platii taxelor în 189 de state la nivel global, luând în calcul rata totala de impozitare, timpul necesar conformarii cu legislatia fiscala (numarul de ore pe care le aloca o firma pentru a respecta obligatiile de raportare si de plata a taxelor impuse) si numarul de plati pe care trebuie sa le faca o companie pentru a-si îndeplini obligatiile fiscale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.