Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România mai pierde un proces la CEDO: Ce despăgubire trebuie să plătească statul român

CEDO

România mai pierde un proces la CEDO. Statul român va trebui să plătească 12.000 de euro pagube morale familiei unui copil de 4 ani în cazul decesului căruia autorităţile române nu au efectuat o anchetă adecvată, a decis în unanimitate Curtea Europeană a Drepturilor Omului, informează agerpres.ro

Cetăţenii români Dorina şi Viorel Ioniţă, cu domiciliul în Brăila, s-au adresat CEDO la 13 decembrie 2012 după ce fiul lor a murit în urma unei intervenţii chirurgicale, iar părinţii au considerat că statul român nu a efectuat o anchetă credibilă, deşi ei au acuzat personalul medical de malpraxis.

Războiul dintre Dodon şi Băsescu duce la demisii. Ce decizie extrema a luat liderul de la Chişinău


Băieţelul a suferit în 2005 o intervenţie chirurgicală pentru extirparea unui polip la spitalul public de urgenţă din Brăila. După intervenţia chirurgicală, copilul a suferit o hemoragie pulmonară şi a murit. Raportul elaborat de medicii legişti atestă existenţa unei legături între moartea copilului şi medicamentele administrate după operaţie. Comisia de disciplină a Colegiului Medicilor a decis că medicii care s-au ocupat de caz nu au efectuat testele necesare înainte de intervenţia chirurgicală.

Decizie DEFINITIVĂ: Sebastian Ghiță rămâne cu mandatul de arestare


Cu toate aceste, procesul penal în instanţele din România a durat excesiv de mult, peste 6 ani, din noiembrie 2005 până în mai 2012, iar medicii au fost achitaţi, se arată în decizia CEDO. 

CEDO a dat câştig de cauză părinţilor, concluzionând că autorităţile nu au anchetat cazul aşa cum trebuia pentru că autorităţile medicale nu au întocmit un raport asupra decesului pacientului chiar dacă ar fi trebui să facă acest lucru, nu s-au asigurat că persoanlul de serviciu şi-a îndeplinit obligaţiile. 

Mai mult, justiţia română a concluzionat că nu a fost un caz de malpraxis, deşi instanţele disciplinare au avertizat că nu fusese obţinut consimţământul avizat al reclamanţilor pentru procedura chirugicală, deşi el era cerut de legislaţia românească, se arată în decizia CEDO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.