Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România-Moldova

steag romania la chisinau

De multe ori când vine vorba despre relația României cu Republica Moldova apar diverși indivizi care spun că  statul român nu a făcut nimic, că nu avem o politică reală de ajutorare a Moldovei, că suntem total nepregătiți. Sunt blamați toți cei care au fost la guvernare, se trag concluzii pripite. În Românai, aceste mesaje sunt lansate în special din neștiință. Ele apar cel mai des, atunci când sunt evenimente importante în Moldova. Pentru că uneori nu  convine sau nu se  înțelege ce se întâmplă dincolo de Prut, se lansează concluzii de genul ”statul român nu face nimic”. Aceasta este linia în România.

În Moldova, situația este abordată în alt mod pentru că există alte interese. Dodon și-a creat o altă strategie. Prezintă România ca un potențial pericol, readuce în dezbatere tema ”Jandarmului român asupritor” și ignoră cu desăvârșire ajutorul dat de România țării sale. Aici este totul politic. Dodon vrea să țină captiv electoratul pro-rus, pentru că în acest mod își poate conserva procentele sale.De multe ori se ajunge la lansarea unor informații total mincinoase.

Care este  adevărul?

Staul român a făcut multe pentru Republica Moldova. Cele mai cunoscute lucruri sunt: bursele acordate studenților moldoveni, redobândirea cetățeniei române, gazoductul Iași-Ungheni, proiect încă în curs de derulare.Dar, România a acordat de-a lungul timpului și foarte mulți bani statului moldovean. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, face un inventar al ajutoarelor oferite de țara noastră, într-un interviu acordat jurnaliștilor la Euractiv.

- 150 milioane ajutor financiar nerambursabil, acordat în tranșe

-8 milioane de euro acordate ca ajutor după inundațiile sin 2010 care au afectat grav raionul Hâncești

-3 milioane de euro acordate pentru renovarea grădinițelor

-2.8 milioane de euro acordate în domeniul sănătății

-0.7 milioane de euro pentru canalizarea din Cahul.

Au fost donate 100 de autobuze școlare, 50 de automobile pentru administrația locală, au fost reparate câteva edificii culturale importante din Chișinău-Sala cu Orgă, au fost renovate biserici, s-au donat peste un milion de cărți românești.

Românii au trecut Prutul și cu SMURD, în 2014. Și acest lucru nu este puțin, mai ales dacă ne aducem aminte și de tragedia de la Haracâș, unde și-au pierdut viața într-un accident de elicopter salvatorii români.

România este principalul partener economic al Moldovei. Cifra schimburilor economice a crescut de la an la an.

La toate aceste lucruri, trebuie adăugat și sprijinul diplomatic, lobbyul făcut de țara noastră la Bruxelles, în toți acești ani. Am fost principalii susținători ai aderări Moldovei la UE. Ne-am bătut pe toate canalele ca Moldova să rămână pe drumul ei spre Vest.

 

Așadar, putem spune că afirmațiile care mai apar în spațiul public românesc, precum că România nu face nimic pentru Moldova sunt total eronate. Poate că lucrurile pe care le facem acolo ar trebui comunicate mai bine, poate că s-ar putea face mai mult, dar de aici și până la a spune că nu facem nimic este cale lungă.

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.