Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România nu trebuie să obțină avizul CE pe programul de sprijin pentru tomate

inquamphotos.com / Octav Ganea
petre daea

România nu trebuie să obțină avizul Comisiei Europene pe programul de sprijin pentru tomate cultivate în sere și solarii, pentru că este un program de minimis care nu impune o notificare și din acest punct de vedere nu există niciun risc pentru țară, susține ministrul Agriculturii, Petre Daea."Nu ne trebuie aviz de la Comisie pentru că este un program de minimis, care nu impune o notificare la UE. Este rezolvat din acest punct de vedere. Nu este niciun risc pentru țară și eu cunosc riscurile din agricultură", a spus, joi, Petrea Daea.

Acesta a precizat că s-a dorit ca programul să fie o măsură de contracarare a importurilor, dar și de asigurare a necesarului de produse pentru populație, de altfel fiind un optimist în privința succesului pe care îl avea programul printre producătorii agricoli. Întrebat dacă vom avea în luna mai a acestui an produse românești pe piață datorită acestui program, șeful de la MADR a răspuns: "categoric da", lansând totodată o invitație presei într-o zonă unde producătorul agricol este identificat și este beneficiar al programului.

"Dacă o să ajungeți în zone cu astfel de solarii, să vă uitați dacă există o placă pe care scrie "Produs programul de tomate". Cred că avem șanse să vedem produsele și în solar, și pe stradă, și pe drum și pe tarabă. O să găsiți produse românești realizate prin acest program în luna mai. Evident că aceste cantități vor crește an de an, deoarece interesul se va multiplica. Dacă azi, după 15 zile, sunt înscriși peste 2.000 de producători și încă 8.000 își caută documente pentru a putea fi înscriși și a respecta condițiile de eligibilitate, am toată convingerea ca programul acesta va fi un succes în țară", a adăugat Daea, conform Agerpres.

Potrivit datelor MADR, la data de 16 februarie 2017, au fost primite 2.253 de solicitări de înscriere în programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii. Acestea provin din 38 de județe, cele mai multe solicitări fiind din Olt, Giurgiu, Dolj, Galați, Teleorman și Buzău, care sunt, de altfel, puternice zone legumicole. Estimările experților din MADR indică un număr de 8.023 potențiali beneficiari la nivelul întregii țări. Producătorii agricoli din România sunt susținuți începând din acest an, printr-un program guvernamental, să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.

Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, sumă ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Programul se desfășoară pe o perioadă de 8 ani. Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, de 3.000 de euro/an, beneficiarii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 de metri pătrați, să obțină o producție de minimum 2 kilograme tomate/mp, dar și să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kilograme, dovedită cu documente justificative.

Potrivit datelor MADR, importurile de roșii se ridică anual la 50.000 de tone și costă în jur de 35 de milioane de euro, în timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone, cu o valoare de 2 milioane de euro. Conform datelor statistice, consumul mediu de tomate pe locuitor în România se ridică la 31 de kilograme, față de 34,5 kg în UE, iar producția reprezintă 20,27% din producția totală de legume produsă în România. La nivelul anului 2015, producția de roșii a fost de 101.881 tone în sere și solarii.

Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179,75 milioane de lei, contravaloarea în lei a 40 de milioane de euro, și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.