Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România - prima țintă aleasă de Trump pentru implementarea noii strategii diplomatice

facebook.com
Donald Trump

National:

In aceste zile, cam toti agentii de influenta americani din Romania, fie ca sunt direct membri ai statiei CIA la Bucuresti sau doar ofiteri acoperiti care asigura „liantul” informativ cu oamenii de legatura ai structurilor romanesti au fost rechemati peste Ocean, pentru a fi prelucrati. Si, desi din partea acestora nu a „scapat” inca nicio frantura de mesaj, este clar ca acest „team building” intempestiv are legatura cu „resetarea” diplomatiei si a serviciilor secrete americane, dupa instalarea la Casa Alba a omului de afaceri Donald Trump. Pentru ca, inainte chiar de a fi presedintele Statelor Unite ale Americii, Trump ramane totusi un businessman. Iar asta poate avea o importanta covarsitoare pentru destinul tarii noastre.
Pentru ca toate semnalele ajunse in sistem de la noua garda de la Washington, mai ales dupa „mazilirea” Victoriei Nuland, cea care atata amar de vreme a fost, de departe, „diriginta” care batea cu linia diplomatiei la palma structurile care deviau de la „visul democrat american” arata ca noua administratie se va implica in aceasta parte a Europei intr-un razboi pe viata si pe moarte. Dar unul strict economic, in care aspectele militare si „mofturile” exacerbatelor drepturi civile, vorba manifestantei Raluca Pruna, vor conta mult mai putin decat pana acum. Iar prima „tinta” aleasa la Washington pentru implementarea noii strategii diplomatice, una de pe care, daca isi joaca bine cartea, Romania poate avea cu adevarat avantaje nesperat de mari este Portul Constanta.
Acolo unde administratia Trump vrea sa opreasca atacul economic al Chinei si, totodata, sa puna cu botul pe labe politica izolationista a Uniunii Europene in fata producatorilor americani.
„Siragul de Perle”
Semnalele diplomatice transmise de catre Trump arata ca, pe plan extern, una dintre prioritatile mandatului acestuia este stoparea ofensivei economice chinezesti, mai ales ca aceasta ar putea afecta „boom”-ul promis de noul presedinte. Iar Beijingul isi face tot mai simtita prezenta in Sudul Europei, mai ales dupa ce COSCO,compania de frunte a partidului comunist  a achizitionat 51% din actiunile Piraeus Port Authority SA, preluand astfel controlul asupra portului Pireu.
Iar strategia rivalilor americanilor tocmai aceasta este, de a castiga piata europeana de desfacere a marfurilor „made in China” prin acapararea porturilor si transformarea lor in niste capete de pod ale comertului chinez in regiunile in care se afla acestea. Si dupa ce americanii au avertizat asupra acestei strategii denumite „Siragul de Perle”, chinezii au ripostat cu un nou proiect global, OBOR, sub sloganul „One Belt, One Road”. Iar acum, dupa ce cumpara port dupa port in Grecia si si-au exprimat intentia clara de a achizitiona si porturile bulgaresti, au ajuns la poarta Europei, vizand Portul Constanta.
Totul sau nimic
Se spune prin sistem ca radicalizarea luptei anticoruptie ar fi intervenit dupa ce niste importanti investitori americani care doreau sa deruleze afaceri in Portul Constanta ar fi fost dati pe spate de ”scorurile” care li s-au solicitat de catre cei care trebuiau sa le dea avizele. Iata insa ca acum Administratia Trump vrea sa relanseze aceste proiecte. Iar faptul ca un fost director al Exxon Mobil, Rex Tillerson, a ajuns eminenta cenusie de la Casa Alba, dupa instalarea sa ca sef al diplomatiei americane vorbeste deja de la sine despre planurile Washington-ului. Insa miza pentru noi este una de-a dreptul uriasa. Si nu doar pentru ca, astfel, Rotterdam-ul ar fi „bagat in corzi” si odata cu el economia olandeza si a mai multor tari din „nucleul dur” al Uniunii Europene. Dar si pentru ca, daca „yankeii” vin in Portul Constanta, atunci o fac doar pentru o miza pe masura, probabil parte a unui razboi energetic pe care, desi vorbeste si face glume la telefon cu Vladimir Putin, Trump il va purta cu Moscova ca un adevarat om de afaceri ce este. Deci, pentru noi este o situatie de totul sau nimic de a nu ne pierde capul si, in timp ce unii ragusesc prin piete si altii se zbat sa dea ceva banuti claselor sociale defavorizate, Romania are sansa sa joace la un cu totul alt nivel. Si pentru asta, dincolo de vanzoleala din clasa politica, important este doar ca anumiti oameni si unele structuri sa-si faca treaba cu maxim profesionism. Ceea ce, pana acum, au si dovedit…

Digi24:

Ministrul Florin Iordache și alți reprezentanți de seamă ai PSD susțin cu înverșunare că nu ar fi vorba de nicio dezincriminare în ordonanța de urgență adoptată de Guvernul Grindeanu, în secret, în ședința de marți seara. Totuși, când toate prevederile Ordonanței vor intra în vigoare, pe 11 februarie, vor fi clasate mii de dosare aflate în lucru. Inclusiv din cauza faptului că termenul de prescripție scade de la 8 ani la 5 ani, ca urmare a reducerii pedepsei aplicabile.

Modificările aduse Codului penal, care intră în vigoare în zece zile de la data publicării Ordonanței de Urgență nr. 13/2017, vizează infracțiunile de favorizarea făptuitorului, abuzul în serviciu, neglijența în serviciu și conflictul de interese.
Vom analiza în cele ce urmează modificările aduse abuzului în serviciu, pentru a arăta de ce este vorba, în realitate, de o dezincriminare parțială și mascată. Doar în cazul abuzului în serviciu, DNA estimase că ar fi vorba de peste 2.000 de dosare aflate în lucru care vor fi clasate.
Reducerea pedepsei și a termenului de prescripție. Pe lângă introducerea unor criterii suplimentare în aprecierea comiterii infracțiunii de abuz în serviciu (fapta să fi fost comisă „cu știință”, plus plafonul de 200.000 lei), varianta din Ordonanța de Urgență a Guvernului Grindeanu prevede ca abuzul în serviciu să se pedepsească cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Spre comparație, în Codul penal încă în vigoare infracțiunea este pedepsită cu „închisoarea de la 2 ani la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”. Deci, nu doar că Executivul a înjumătățit acum pedeapsa, dar a eliminat și posibilitatea ca instanța să dispună interdicția de a ocupa o funcție publică.
Mai mult de atât, reducerea de pedeapsă operată acum în mare grabă de Guvernul PSD-ALDE vine după o altă micșorare substanțială a pedepsei acordabile în cazul infracțiunii de abuz în serviciu. Concret, înainte de 1 februarie 2014, adică înainte să intre în vigoare noul Cod penal, abuzul în serviciu putea fi pedepsit cu închisoare de până la 15 ani. Exista, în primul rând, o diferențiere după gravitatea consecințelor: abuz în serviciu contra intereselor publice (pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani) și abuz în serviciu în formă calificată (pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi).

Ziarul Financiar:

Moneda naţională a re­simţit în ultimele zile un şoc din cauza pre­lun­girii tensiu­ni­lor po­litice interne şi a stării de incerti­tu­dine, care au culmi­nat cu pro­­teste în stradă, iar cursul de schimb leu/euro a continuat ieri să crească. Şi ran­­­da­men­tele la ti­tlu­rile de stat s-au men­ţinut pe pan­tă ascen­den­tă, ajungând pe scadenţa de 10 ani la cel mai ridicat nivel din vara anului 2015, de circa 3,8%.
„Incertitudinile politice şi protes­te­le din ultimele zile au condus la corecţii ale titlurilor de stat pe termen lung (cu scadenţele 2025 şi 2027) ale căror ran­da­mente au crescut cu peste zece punc­te de bază în data de 1 februarie, ceea ce sugerează vânzări din partea nerezi­den­ţilor şi explică o parte din mişcarea relativ violentă pe cursul de schimb“, spune Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank.
El susţine că deprecierea leului este una normală pentru astfel de episoade, similară cu reacţiile pieţelor din regiune la evenimente de această natură.
Leul s-a depreciat în această săptă­mâ­nă cu circa 0,6% faţă de euro, com­parativ cu nivelul de la sfârşitul săptă­mâ­nii trecute, în principal din cauza tensiunilor politice, cotaţia sărind ieri la 4,5337 lei/euro, maximul acestui an.

Agerpres:

"Vedem astăzi o țară care, făcând din dezinformare o armă, a provocat apariția a ceea ce putem privi ca o epocă post-adevăr", a declarat Fallon, într-un discurs rostit la universitatea St.Andrews din Scoția.
"În mod evident, Rusia pune la încercare NATO și Occidentul. Ea caută să-și extindă influența, să destabilizeze țări și să slăbească alianța" atlantică, a spus el, adăugând că aceeași țară "aduce atingere securității naționale a multor aliați și sistemului de reguli internaționale".
"De aceea, este în interesul nostru și în cel al Europei să păstrăm un NATO puternic și să descurajăm Rusia", a declarat ministrul britanic al Apărării.
Michael Fallon a apreciat în special că NATO trebuie "să se apere de o manieră la fel de eficientă în spațiul cibernetic precum o face în aer, pe uscat și pe mare", împotriva actelor de piraterie.
El a criticat media publice ruse, precum canalul internațional RT și agenția de presă Sputnik, disponibile în engleză și în alte limbi, pe care le-a acuzat de difuzarea unei "dezinformări în stil sovietic".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.