Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România rămâne fără vize: Liderii Valoniei consideră imposibilă semnarea acordului CETA

canada ue

Ministrul-preşedinte al guvernului regiunii belgiene Valonia, Rudy Demotte (Partidul Socialist francofon), a declarat miercuri că deocamdată este 'imposibil' ca această regiune să-şi dea acordul pentru semnarea tratatului de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA), relatează agenţia EFE.

O poziţie similară a fost exprimată şi de premierul valon, Paul Magnette, înaintea negocierilor cu guvernul belgian, discuţii de la care oficialii europeni speră o deblocare a situaţiei în ultima clipă, el menţionând că 'în acest moment' nu există consensul necesar pentru sprijinirea tratatului.

Citește și: Cristian Tudor Popescu șterge pe jos cu Dacian Cioloș: Sper să rectificați. Ați mai făcut asta când ați greșit

'Continuăm să lucrăm pe propunerea Belgiei, iar apoi va trebui să prezentăm textul celor 28 de state membre ale UE şi Consiliului European pentru a vedea dacă sunt de acord cu sugestiile noastre', a explicat Magnette. El a adăugat că acordul va putea fi semnat numai după ce statele blocului comunitar vor da un răspuns Valoniei.

După ce România şi Bulgaria şi-au ridicat obiecţiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate statele din UE şi-au dat consimţământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepţia Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entităţi federale componente. Nemulţumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale şi la efectele asupra agriculturii, regiunea Valonia a respins acest acord.

Citește și: Pentru prima dată în istorie, virusul hepatitei C a fost fotografiat / VIDEO

Tratatul urma să fie semnat la summitul UE-Canada, programat pentru joi, dar a cărui desfăşurare în aceste condiţii rămâne incertă, o decizie urmând să fie luată de preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, Jean-Claude Juncker şi Donald Tusk, informează agerpres.ro.

Citește și: Cum vede Cristian Tudor Popescu meciul dintre Klaus Iohannis și Călin Popescu Tăriceanu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.