Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România şi alegerile din Germania: Veşti bune şi îngrijorări de la FDGR

Ovidiu Gant

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel - Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi ramura sa bavareză Uniunea Creştin-Socială (CSU) - au obţinut o victoriea la alegerile parlamentare federale de duminică, în timp ce dreapta naţionalistă, Alternativa pentru Germania (AfD), a înregistrat un scor ce-i permite intrarea în parlament.

Vezi şi: Rezultate FINALE în Germania - Victorie NETĂ pentru Angela Merkel

Deputatul Ovidiu Ganţ, reprezentantul minorităţii germane în Parlamentul României, analizează rezultatele alegerilor din Germania şi consecinţele în privinţa României, într-un interviu pentru STIRIPESURSE.RO.

Reporter: - Cum vedeți rezultatul alegerilor parlamentare din Germania? V-a surprins ceva?

Ovidiu Ganț: - Mă bucur că doamna cancelar Merkel și CDU au câștigat alegerile, devenind din nou cea mai puternică forță politică din Bundestag. Nu am fost surprins de rezultat. Era de așteptat ca emoția puternică din 2015, generată de afluxul de migranți și refugiați, să aibă reverberații asupra acestui rezultat. Din nefericire, alături de extrema stângă, avem și extrema dreaptă în Bundestag, partide nefrecventabile la guvernare, deci nu pot fi potențiali parteneri de coaliție. Am fost suprins de rapiditatea deciziei SPD de a nu discuta despre o nouă coaliție, o decizie mai degrabă cu tendințe de politică de partid decât de politică de stat. Practic, în aceaste condiții, nu există decât o singură posibilitate: așa-numita coaliție „Jamaica”. Am apreciat foarte mult aseară, la discuția dintre liderii de partid, poziția Liberalilor și Verzilor, care au vorbit despre responsabilitate în raport cu stabilitatea Germaniei și Europei. Cred că e o bază bună pentru discuțiile despre o coaliție cu CDU. Sper să se ajungă la o înțelere repede și să se constituie cabinetul undeva prin noiembrie, decembrie. Este de apreciat, cel puțin din perspectiva noastră, a României, prezența foarte ridicată la vot, un bun exemplu de implicare politică a cetățenilor.

Reporter: - Vedeți așadar o viitoare coaliție între partidul doamnei Merkel, Liberali și Verzi? Se mai vehicula posibilitatea unui guvern minoritar.

Ovidiu Ganț: - E greu, pentru că de fapt sunt patru partide. CSU e foarte departe de verzi, deci e greu de armonizat programele politice, dar cred că toți liderii acestor partide se gândesc în primul rând la responsabilitatea pentru Germania și pentru Europa, înainte de a se gândi la chestiuni absolut egoiste, de politică de partid. Așa că eu sunt convins că se va ajunge la o înțelegere. Doamna cancelar Merkel a exclus de la bun început discuția despre un guvern minoritar și a spus că se va strădui să obțină consensul unei astfel de coaliții.

Reporter: - Deci dacă s-a putut patru ani cu social-democrații, se poate încă patru ani cu Verzii și Liberalii.

Ovidiu Ganț: - Au fost opt ani cu social-democrații, că a mai fost o dată o mare coaliție. Lucrurile astea au legătură și cu guvernările de land. Există coaliții CDU-Verzi în anumite landuri, există chiar și CDU-Liberali-Verzi, deci o „Jamaica” care funcționează. Există, într-adevăr, și o „Jamaica” care a eșuat, în Saarland. Eu cred că baza de discuție există și oamenii sunt profesioniști.

Reporter: - Cum vedeți faptul că, dincolo de această victorie, partidul doamnei Merkel a pierdut procente importante față de alegerile de acum patru ani?

Ovidiu Ganț: - Asta nu mi se pare așa de grav. Konrad Adenauer a câștigat primul mandat în 1949 cu 31%. Nu asta e neapărat îngrijorător. Îngrijorătoare este prezența unui partid de extremă dreapta și a unuia de extremă stângă, cu procente importante, aproape un sfert din locurile din Bundestag sunt ocupate de partide extremiste. Pe de altă parte, mi se pare îngrijorător clivajul și diferența de abordare între Germania de Est și Germania de Vest. AfD a primit în landul Sachsen cel mai bun rezultat, chiar înaintea CDU. Este o chestie îngrijorătoare. Pe 3 octombrie sărbătorim Ziua Unității Germane, care s-a produs în 1990, și în ciuda anilor care au trecut și a unor eforturi uriașe de natură financiară și nu numai, totuși această omogenizare în ale democrației între vest și est nu s-a produs. Trecutul comunist își spune în continuare cuvântul și decalajul în ani între Germania de Vest și Germania de Est e în continuare, din nefericire, cât se poate de evident.

Reporter: - Apreciați că, pentru România, victoria doamnei Merkel este o veste bună?

Ovidiu Ganț: - . Pentru relația bilateră româno-germană, doamna Merkel este garantul unei continuități, alături de președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, lideri politici cu care România și personal președintele Iohannis au o relație bună și constantă de colaborare.  Eu l-am însoțit pe domnul președinte Iohannis în iunie în vizita sa oficială la Berlin și am asistat la discuțiile și cu doamna cancelar Merkel, și cu domnul președinte Steinmeier. Am mai fost și în trecut, cu alți demnitari români, în astfel de vizite, dar nu am avut niciodată o impresie atât de bună, nu am avut senzația unei relații atât de amicale, apropiate, lipsa unor disensiuni ca de data aceasta. A fost o atmosferă prietenească în sensul propriu. Așa că decât să avem parte de interlocutori noi și imprevizibili, eu cred că sunt de preferat oameni cu care ne cunoaștem de mai bine de un deceniu.

Reporter:  - Cum se raportează comunitatea germană din România la forțele politice din Germania?

Ovidiu Ganț: - După cum știți, Forumul German nu are o ideologie. Elementul care ne leagă este elementul etnic. Fiecare membru poate avea opinii politice proprii. Noi, în mod tradițional, am avut și avem relații bune cu marile partide, CDU și SPD, care s-au succedat la guvernare. De fiecare dată am avut relații bune. Nu prea avem contacte cu restul partidelor. Preocuparea și aplecarea CDU-CSU pentru minioritățile germane din estul Europei este cea mai pregnantă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.