Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Romania TV, între organ de informare și organ de propagandă

România TV a crescut rapid de la momentul înființării, reușind pe anumite intervale orare să devină prima televiziune de știri din România. Care a fost prețul plătit pentru a ajunge la această performanță?

La o scurtă analiză a traficului online, observăm că în luna ianuarie, cel mai accesat site al categoriei „general” este libertatea.ro. Nu știu când ați citit ultima dată Libertatea, dar, ca să vă faceți o idee, unul dintre principalele titluri de astăzi este: Oana Roman se laudă că soțul ei a renunțat la o supercarieră pentru ea, dar...făcea cafele la un cabinet de avocatură. Aceleași trenduri se păstrează și pentru TV.

Motivele pentru care viața privată a Oanei Roman prezintă atâta interes mă depășesc. Dar prezentarea de informații privind viața acesteia nu produc niciun rău publicului. Sau, mă rog,  răul pe care-l produc este unul pe termen lung și greu de măsurat.

În schimb, celebrul titlu al României TV din ultima campanie electorală, care anunța că Soros a pus la cale incendiul de la Colectiv se încadrează într-o cu totul altă categorie. Nu îmi amintesc ca CNA să fi luat vreo măsură în acest caz. Defapt, nu prea îmi mai este clar care este rolul CNA astăzi. S-a dat de mult liber pe piață la jumătăți de adevăr, informații eronate, și, în ultimă fază, chiar la realități paralele.

Suntem obișnuiți cu mogulii media și cu practicile lor. Fac parte din realitatea zilelor noastre și îi luăm ca atare. În bula noastră, zâmbim ironic pe sub mustăți atunci când vedem vreun „breaking news” părtinitor, vreun talk-show în care o țintă a patronului TV este pur și simplu demolată, fără a avea șansa unui drept la replică. Ne-am obișnuit să filtrăm informațiile și să citim printre rânduri, iar din câteva minute de privit în prime-time ne dăm seama cu cine s-au mai certat patronii posturilor TV sau din contră, cu cine au mai coabitat.

Îi luăm ca atare și, într-o stare de „Je m'en fiche”, jonglăm printre intoxicări cum jonglăm printre gropile din asfalt. Facem toate acestea omițând că pentru o bună parte dintre români, instanța supremă a adevărului o reprezintă apariția unei informații pe sticlă. Mulți dintre cei care trăiesc printre noi cred astăzi că Soros a dat foc la Colectiv. Mai cred și că Iohannis i-a cerut lui Grindeanu o lege a amnistiei și grațierii (vezi aici), și că cei care au ieșit ieri în stradă sunt apărători ai dosarelor fabricate (vezi aici).

„Dacă au dat la TV, așa trebuie să fie” își spun mulți dintre cei care chiar participă la vot. Și participă într-o proporție mai mare decât cei care zâmbesc la meme-uri inteligente de pe net. Din această cauză, toate aceste intoxicări media, toate aceste realități paralele construite în ultima perioadă de România TV ucid în aceeași măsură în care și corupția ucide.

Inclusiv din această cauză se va putea în perioada următoare ca printre directorii din școli să se numere și aceia incapabili să treacă un examen, ca managerii de spitale publice să își promoveze rudele pe poziții cheie, ca unora dintre deținuți să li se înjumătățească pedepsele iar altora să li se deschidă ușile.

Dacă SRI nu este îndeajuns de bine controlat de comisia parlamentară, nici posturile TV nu sunt controlate îndeajuns de CNA. Suflă vântul prin astfel de mecanisme iar nota de plată o încasăm cu toții astăzi și vom continua să încasăm nenumărate altele. Iar în ceea ce-l privește pe patronul România TV, el nu poate decât să fie mulțumit de activitatea CNA și de transformarea unui celebru slogan din anii '90 în „Noi privim, nu gândim”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.