Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii care nu merg la urne ar putea fi amendaţi drastic

stampila vot

Dreptul la vot se transformă în obligaţia de a vota, sub ameninţarea sancţiunilor. Legea votului obligatoriu a trecut tacit de Senat săptămâna trecută şi mai are doar un pas până la adoptare - votul din Camera Deputaţilor.

"Votul este obligatoriu pentru toţi cetăţenii români cu drept de vot. Participarea cetăţenilor la vot este obligatorie", se precizează în proiectul de lege iniţiat de mai mulţi membri PSD şi UNPR.

Citeste și: ACUZAȚII din Italia: Președintele Iohannis se întâlnește doar cu români aleși pe sprânceană

În viziunea iniţiatorilor votul obligatoriu reprezintă o metoda de a responsabiliza electoratul care are o obligaţie civică faţă de societate să îşi aleagă reprezentanţii.

"Am diminua la maximum cumpărarea voturilor de care se vorbeşte aproape în fiecare campanie electorală. Nimeni nu şi-ar mai permite să se ducă să dea ceva la o populaţie atât de numeroasă care ar veni la vot. Întotdeauna, omul este sensibilizat de o anumită amendă contravenţională. De ce să o dea când poate să se ducă", a declarat deputatul PSD Ioan Munteanu, citat de Digi24.

Prezenţa la vot nu este însă obligatorie pentru cei care au peste 80 de ani, sau suferă de boli cronice. Restul însă vor plăti o amendă de 1.000 lei în cazul în care nu se prezintă la urne.

O altă premieră - introducerea votului în alb. Pe buletinul de vot se va afla un patrulater, în care este scrisă sintagma "nici unul dintre candidaţi nu corespunde", care va fi destinat alegătorilor care nu vor să voteze niciunul dintre candidaţi.

Potrivit proiectului de lege, dacă 50% plus unu dintre alegători bifează acest patrulater, sancţionând astfel clasa politică, va fi organizat un nou tur de scrutin.

Proiectul de vot a stârnit însă controverse. În opinia unora, o astfel de iniţiativă este o mină de aur pentru bugetul de stat, dacă fiecare român din diaspora sau din ţară care nu va ajunge la vot va plăti 1.000 de lei amendă.

Iniţiatorii proiectului de lege sunt deputaţii PSD Dima Toader, Dîrzu Ioan, Ghiveciu Marian, Harbuz Liviu, Melinte Ion, Mîrza Gavril, Munteanu Ioan, Stan Ioan, Stanciu Zisu, alături de Bumbu Octavian-Liviu şi Steriu Valeriu-Andrei, senator, respectiv deputat UNPR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.