Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Romanii raman fara tigari din vara

tigara

Directiva tutunului, care prevede, printre altele, acoperirea, in proportie de doua treimi, a suprafetei pachetelor de tigari cu avertismente privind nocivitatea fumatului, intra in vigoare din 20 mai 2016. Industria de profil sustine ca are nevoie de sase luni ca sa-si adapteze productia, dar autoritatile nu au prezentat inca o lege de transpunere a Directivei tutunului. Din aceasta cauza, fabricile de tigarete vor trage oblonul din vara, iar statul va pierde incasari de 250 de milioane de euro/luna, relatează National.

Companiile de tutun solicita Guvernului, printr-o scrisoare semnata de conducerea British American Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morris Romania, asumarea de urgenta a cadrului de reglementare clar, ferm si predictibil, care sa nu blocheze buna functionare a industriei de profil. Directiva tutunului (2014/40/UE) are ca data limita de transpunere si conformare 20 mai 2016. Aceasta inseamna ca tigaretele fabricate conform actualei Directive vor mai putea fi puse pe piata dupa 20 mai 2016 doar daca au fost fabricate inainte de aceasta data. Productia este limitata de legislatia fiscala (stocurile pot fi majorate cu maximum 10% de la luna la luna, pentru ca doar  pentru aceste cantitati se asigura timbre fiscale). Asadar, industria nu poate produce in prezent stocuri suficiente pentru acoperirea necesarului in perioada de vara.

Taxe neincasate

Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria, a precizat, ieri, ca de aproape doi ani, producatorii de tigarete cer autoritatilor, in mod repetat, adoptarea cat mai rapida a legii referitoare la Directiva tutunului. Aceasta deoarece, pentru conformarea productiei in 20 mai 2016, era nevoie ca legea si normele de aplicare sa fi fost publicate pana la inceputul lui decembrie 2015. „Companiile sunt deja in situatie de avarie. Daca fabricile nu vor mai putea produce, piata legala se va bloca tocmai la vara, in perioada de varf, iar pierderile la buget vor fi, in medie, de circa 250 milioane de euro lunar, reprezentand taxe si contributii. Comertul ilegal cu tigarete, care a ajuns in noiembrie 2015 la 17,5%, va creste rapid, in conditiile in care produsele legale nu vor mai fi disponibile”, ne-a declarat Gilda Lazar. Ea a precizat ca Directiva prevede 20 mai 2016 ca data limita de transpunere, dar si de conformare a productiei la noile cerinte, iar Romania nu este intr-o situatie singulara. Mai multe state UE sunt in intarziere dar, de exemplu, in proiectele de transpunere, Polonia si Danemarca prevad perioade de tranzitie necesare productiei de pana la noua luni, pentru a nu pune in pericol veniturile la buget.

Contributii la buget

Industria tutunului e reprezentata de patru investitori multinationali, British American Tobacco, Japan Tobacco International, Philip Morrris Trading si Imperial Tobacco, primele trei avand fabrici locale a caror productie e exportata in proportie de 60%. Companiile de tigarete au virat in 2015 la bugetul de stat, aproximativ trei miliarde de euro, fiind al doilea mare contribuabil, dupa sectorul petrolier. Suma reprezinta aproape 2% din PIB si 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.