Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românul care a cumpărat o biserică în Murano (FOTO)

Cristian Hrituc
Ion Cafadaru / sticlarie Murano

Cei mai curajoși români au plecat din țară pentru a-și câștiga existența în străinătate. Unii au ales să facă acest lucru pentru a avea o șansă în plus, pentru a câștiga mai bine sau pur și simplu pentru a putea trăi. Pentru alții pur și simplu soarta a hotărât ca ei să își câștige existența departe de România. Estimările ne arată că la ora actuală sunt în jur de 4 milioane de români plecați din țară; unii pleacă pentru munci sezoniere, doar pentru a câștiga niște bani în plus, alții însă au ales să rămână și să trăiască departe de țară. Aceștia sunt cei mai curajoși pentru că și-au luat soarta în mâini, nu au așteptat nimic de la țara lor.

S-au dus, s-au recalificat, și-au găsit joburi, trimit bani în țară familiilor. Desigur, sunt și mulți români care ne fac de ras. Dar despre ei s-a vorbit destul.

Puțini au fost cei care au vorbit și despre românii de succes, cei care au reușit să ne facă să fim mândri de ei. Sunt români de toată isprava care trăiesc și muncesc în diaspora și care ne fac pe noi, atunci când ajungem în acele locuri, să spunem cu mândrie că suntem români . Azi lăsăm politica deoparte și vorbim despre un astfel de personaj.

În Murano, mica insulă de lângă Veneția, există un român care prin tot ce a facut, prin tot ce face în viața lui de zi cu zi, te face să spui cu mândrie: e ROMÂN de al nostru.

Ion Cafadaru a venit în Italia acum 11 ani. Recunoaște că el s-a mutat în Italia din dragoste. A cunoscut o italiancă de care s-a îndrăgostit și cu care s-a căsătorit. A intrat în familia Belluardo. S-a mutat în Murano și a luat-o de la 0. Deși avea studii economice, Ion Cafadaru a fost pasionat dintotdeauna, după cum ne-a mărturisit, de pictură, de restaurări... În Italia a făcut un curs de 3 ani de zile pentru a învăța meseria de restaurator. Nu i-a fost ușor: muncea, dar mergea și la școală 8 ore pe zi pentru a învăța o nouă meserie. Omul s-a reinventat, aici în Italia, departe de țară.

Ion Cafadaru a ajuns o persoană foarte respectată în micuța insulă. Împreună cu familia sa a cumpărat vechea biserica construită în 1211, Santa Chiara ( www.santachiaramurano.com), ajunsă într-o stare deplorabilă și a reușit să o restaureze. A reușit să refacă un loc încărcat de istorie, care ajunsese o ruină, într-un spațiu de expoziție în care turiștii pot vedea cum sunt fabricate celebrele obiecte din sticla de Murano.

Biserica care adăpostise de-a lungul timpului călugări de mai multe ordine fusese transformată de Napoleon în unitate militară. După 1900, totul ajunsese o ruină. Acum 5 ani, Ion a luat locația și împreună cu alți 3 români (un fost polițist, un fost parașutist și un restaurator) s-a apucat de treabă. Au muncit câțiva ani, dar au reușit.

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

Ion Cafadaru nu s-a oprit aici. A învățat să facă sticlărie. Economistul din Ploiești a ajuns să facă un adevărat spectacol din realizarea obiectelor de sticlă. În vechea biserica, actuala expoziție, într-un cadru impunător dar totodată cald și prietenos, acompaniat de o muzică ambientală foarte potrivit aleasă, Ion le arată turiștilor cum se realizează obiectele pe care le poți vedea în magazinele de pe insulă. A cumpărat un cuptor electric pe care l-a montat în interior, a adus mesele de lucru, uneltele, a făcut gradene pentru public. În 30 minute poți vedea cum din mâinile lui iscusite iese o vază, un obiect decorativ, o jucărie pentru copii. Cu modestie spune că mai are mult până să ajungă un maestru sticlar deși chiar și acum din mâinile sale ies adevărate opere de artă.

El este un român care a reușit. Cu multă muncă dar și cu inteligență a reușit să dezvolte o mică afacere locală. Acum comunitatea din Murano vrea să îi confere un titlu de onoare. Este românul care a reușit să redea orașului un loc încărcat de istorie.

Dacă ajungeți prin Murano, vizitați-l și nu veți regreta. Ion Cofadaru vă va face mândri să spuneți că sunteți români.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.