Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RUPTURĂ în UE: Ce s-a întâmplat la Tallinn, de față cu Klaus Iohannis

uniunea-europeana

Preşedintele francez Emmanuel Macron a obţinut sprijinul cancelarului german Angela Merkel pentru planurile sale de reformare a Uniunii Europene post-Brexit, dar la summitul desfăşurat la Tallinn mulţi lideri europeni au rămas prudenţi faţă de proiectele ambiţioase de aprofundare a integrării europene propuse de Macron, ei temându-se că cedarea către Bruxelles a mai multor atribute naţionale va amplifica sentimentele eurosceptice în rândul populaţiei, relatează vineri agenţia Reuters.

'Discuţiile de noaptea trecută au arătat că există un consens asupra nevoii unui pas înainte în Europa', a spus Macron după cina informală de joi seară, care s-a prelungit până târziu în noapte. El s-a arătat mulţumit de angajamentul preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, care a promis că la summitul de luna viitoare vor fi avansate propuneri concrete, scrie agerpres.ro.

Citește și: Val de scumpiri! Iată ce prețuri vor crește de la 1 octombrie

Tusk însuşi a vorbit despre o varietate a iniţiativelor de reformă a UE, referire la discursul susţinut marţi de Macron şi la cel al lui Jean-Claude Juncker despre starea Uniunii. Totuşi, preşedintele Consiliului European a adăugat o notă de prudenţă, pledând pentru o abordare 'pas cu pas'. El a insistat că UE trebuie să-şi păstreze unitatea în faţa punctelor de vedere divergente legate de respectivele iniţiative şi să nu transforme summiturile europene într-un 'concurs Eurovision'.

Deşi a apreciat iniţiativa 'vizionară' a lui Macron, Angela Merkel a remarcat şi ea diferenţe notabile de abordare între liderii europeni. De altfel, viitorii ei parteneri de guvernare, precum şi guverne din nordul Europei manifestă rezerve faţă de ideea lui Emmanuel Macron privind un buget al zonei euro, în care aceste state şi-ar pune banii la comun cu statele mai puţin austere din sud.

Citește și: Vești bune pentru elevi! De ce reduceri vor beneficia

'Voi începeţi cu sfârşitul (...) Există o discuţie despre un ministru european de finanţe, dar nimeni nu mi-a spus ce ar face acesta', a declarat în presei premierul olandez Mark Rutte, cel care anterior a criticat viziunea federalistă a UE pe care a expus-o Jean-Claude Juncker în discursul despre starea Uniunii.

Acesta din urmă le-a distribuit la cina de lucru liderilor europeni un pamflet despre viitorul Europei, scrie Politico într-o corespondenţă pe care a intitulat-o 'Discuţiile de la Tallinn, goale cu excepţia caloriilor', aluzie la bogăţia preparatelor culinare deosebite oferite liderilor europeni la această cină la care ei 'au discutat despre discuţiile lor recente', fără a ajunge la vreo concluzie.

Citește și: Dragnea vrea la DNA: Ce cunoscută companie de stat ar vrea să denunțe

Pentru un eveniment informal fără o agendă prestabilită, acest summit convocat oficial pentru a discuta despre agenda digitală a UE a fost coregrafiat în mod iscusit şi atent controlat, pentru a o împiedica pe premierul britanic Theresa May să facă lobby pe lângă ceilalţi şefi de stat în chestiunea Brexitului şi pentru a preveni noi divergenţe între liderii europeni, mai notează Politico.

'Totuşi, un lucru este sigur: dacă în jurul mesei de la Tallinn au fost 29 de lideri, există cel puţin 30 de idei diferite despre cum poate avansa UE', conchide această publicaţie.

Citește și: Detaliu interesant! Cui i-a cedat TOATE casele Gabriel Sandu, omul care l-a denunțat, miercuri, pe fostul președinte Traian Băsescu .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.