Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RUPTURĂ TOTALĂ în CSM: OPT membri ai Consiliului îi fac praf pe cei CINCI judecători care au refuzat ședința de miercuri

csm

Opt membri ai CSM susţin că refuzul a cinci judecători de a participa la şedinţa de miercuri a Plenului Consiliului reprezintă "o presiune de neacceptat" şi "un precedent deosebit de periculos".

Plenul CSM a fost amânat miercuri din lipsă de cvorum, după ce judecătoarele Cristina Tarcea (preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie), Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Ţînţ şi Evelina Oprina au condiţionat participarea la şedinţă de eliminarea de pe ordinea de zi a punctului referitor la raportul de audit al Inspecţiei Judiciare. Discutarea raportului de audit ar fi permis revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare.

Citește și: Mutare de proporții! Ce va face DACIA în această toamnă

În replică, alţi opt membri ai CSM - judecătorii Andrea Annamaria Chiş, Mihai Bogdan Mateescu şi Mihai Andrei Bălan, precum şi procurorii Codruţ Olaru, Cristian Mihai Ban, Florin Deac, Nicolae Andrei Solomon şi Tatiana Toader - critică decizia colegilor de a nu participa la şedinţă.

"Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a putut întruni azi în şedinţa Plenului, deşi avea pe ordinea de zi un număr de 24 de puncte de importanţă deosebită pentru sistemul judiciar, datorită refuzului unui număr de cinci membri de a participa la şedinţă. Doamnele judecător au condiţionat prezenţa lor la şedinţa Plenului de scoaterea de pe ordinea de zi a ultimului punct, ce viza discutarea raportului final privind auditul extern al managementului Inspecţiei Judiciare pe anul 2016. Subliniem că raportul de audit trebuia întocmit, la cererea exclusivă a Inspecţiei Judiciare, potrivit art.68 alin.(4) din Legea nr.317/2004 privind CSM, până la sfârşitul lunii martie 2017. În fapt, acesta a fost întocmit doar ca urmare a solicitării Consiliului, în baza contractului încheiat între Inspecţia Judiciară şi auditorul independent, din data de 10 aprilie 2017, şi a fost depus la registratura Consiliului încă din data de 5 iulie 2017", susţin cei opt membri ai CSM.

Citește și: Atac „UCIGĂTOR” al lui Mihai Tudose! „Am fost prea darnici, dar de la 1 ianuarie vom crește…”

Aceştia arată că, la 29 august, membrii Consiliului au fost convocaţi la şedinţa Comisiei nr. 1, având pe ordinea de zi şi raportul în cauză. La această şedinţă, a fost invitată şi conducerea Inspecţiei Judiciare, care nu s-a prezentat, trimiţând o cerere de amânare pe motiv că este în imposibilitatea de a pune la dispoziţia Consiliului un raport complet privind stadiul implementărilor recomandărilor auditorilor, ca urmare a faptului că directorul Direcţiei economice şi administrativ şi coordonatorul compartimentului IT se află în concediu de odihnă, iar lipsa acestora nu poate fi suplinită pentru furnizarea informaţiilor respective, informaţii care nu au fost solicitate.

Citește și: Dezvăluire incendiară! Ce lovitură ar vrea să dea Guvernul Tudose băncilor și de ce

"Comisia a decis, cu majoritate, că cererea de amânare nu este fondată, urmând ca inspectorii şefi să fie invitaţi în şedinţa Plenului, transmisă online, la care să aibă acces toţi judecătorii şi procurorii, precum şi societatea, pentru a prezenta raportul şi a răspunde, dacă este cazul, întrebărilor membrilor Consiliului pe marginea acestuia. Cinci colege judecător şi-au exprimat poziţia în cadrul comisiei, în sensul că, dacă nu se aprobă cererea de amânare, se vor ridica şi vor părăsi şedinţa Plenului, indiferent de prezenţa sau absenţa inspectorilor şefi invitaţi. Astăzi, înaintea şedinţei de Plen, unde nici de această dată inspectorii şefi nu au dat curs invitaţiei, aceleaşi colege judecător au condiţionat prezenţa lor la şedinţă, pe toate cele 24 de puncte, de scoaterea de pe ordinea de zi a ultimului punct şi retrimiterea la Comisia 1, deşi aveau posibilitatea de a participa măcar la celelalte puncte de pe ordinea de zi din respect pentru colegii judecători şi procurori vizaţi", mai spun magistraţii.

Citește și: Anunțul făcut de un celebru post TV! Din ce motiv și-a oprit definitiv emisia

În opinia acestora, refuzul este unul "grav", deoarece obligaţia de participare la şedinţă este prevăzută de lege.

"Refuzul de participare la orice şedinţă pentru a determina amânarea acesteia pentru lipsă de cvorum până când se va lua o decizie în sensul dorit de o minoritate reprezintă o presiune de neacceptat în oricare instituţie oficială de tip colegial, constituind un precedent deosebit de periculos pentru buna funcţionare a acesteia", mai spun cei opt membri ai CSM.

Citește și: Încă mai există OAMENI! Cine este milionara din România care crește 30 de copii sărmani .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.