Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a ameninţat instituţiile media americane care activează pe teritoriul său

cenzura presa

Rusia a ameninţat luni instituţiile media americane care activează pe teritoriul său că le va impune noi restricţii juridice după ce postul de televiziune rus RT (fost Russia Today) a acuzat obstacole în activităţile sale în SUA, relatează AFP, conform agerpres.ro

Ministerul rus de Justiţie a trimis un e-mail "mai multor media americane care operează în Rusia" pentru a le atenţiona că "încălcarea legislaţiei ruse este inacceptabilă", a precizat serviciul său de presă, citat de Interfax. 

Ministerul a indicat că scrisoarea este "o măsură de ripostă la persecuţia la care sunt supuse media ruse în SUA". 

Radio Free Europe/Radio Liberty, post de radio finanţat de Congresul SUA, a precizat că a primit o scrisoare prin care este avertizat că activităţile sale ar putea fi afectate de o lege din Rusia care obligă organizaţiile nonguvernamentale care beneficiază de o finanţare străină să se înregistreze ca "agenţi străini". 

Această lege, adoptată în 2012, nu a fost folosită până acum împotriva media. 

Ea obligă organizaţiile care au activităţi cu caracter 'politic' şi sunt finanţate din fonduri străine să se înregistreze ca "agenţi străini", o formulă care aminteşte de epoca Războiului Rece. 

Unele ONG-uri au fost nevoite să renunţe la finanţări străine care le erau indispensabile, iar altele s-au închis. 

O sursă guvernamentală a confirmat pentru agenţia RIA Novosti că media americane au primit "o scrisoare oficială prin care erau informate de modificări viitoare la legislaţia rusă privind extinderea listei de ONG-uri care ar putea fi desemnate drept 'agenţi străini'". 

Printre instituţiile media care au primit această scrisoare se numără Voice of America şi Radio Free Europe/Radio Liberty şi site-urile sale regionale, unul dintre acestea fiind specializat în informaţii privind Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia. 

"Aceste acţiuni nu vizează decât media americane, este o măsură excepţională ca răspuns la posibila atribuire a statutului de 'agent străin' (postului de televiziune rus) RT în SUA", a explicat această sursă. 

Vineri, Kremlinul a denunţat 'presiunea inedită' la care sunt supuse media ruse în SUA, promiţând represalii în caz de noi obstrucţionări ale activităţilor lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.