Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a decis viitorul Siriei: Cum va fi împărțită țara asiatică

siria alepo

Siria ar putea deveni un stat federal dacă respectivul model funcţionează în această ţară, a declarat luni Serghei Riabkov, adjunctul ministrului de externe rus, într-o conferinţă de presă la Moscova, relatează Reuters.

Un acord de încetare a ostilităţilor în Siria, convenit de Washington şi Moscova şi susţinut de ONU, a intrat în vigoare sâmbătă la ora locală 00:00 (vineri ora 22:00 GMT). Acordul a dus la o reducere masivă a violenţelor armate din Siria în timpul weekend-ului, deşi rebelii srieni acuză guvernul de la Damasc că a încălcat de mai multe ori înţelegerea, inclusiv prin lovituri aeriene.

Citește și: Mihai Gâdea trăiește pe picior mare

''Dacă în urma discuţiilor şi a consultărilor cu privire la ordinea de stat viitoare în Siria se ajunge la concluzia că acest model (federal) va funcţiona în favoarea obiectivului de a menţine Siria ca stat unit, secularist, independent şi suveran, atunci cine ar avea ceva de obiectat?'', a spus Serghei Riabkov.

Oficialul rus a adăugat că Moscova este îngrijorată de pregătirile militare făcute de Turcia de-a lungul graniţei sale cu Siria. El a subliniat că o intervenţie armată turcă ar însemna o ''lovitură ireparabilă'' pentru planul de încetare a focului în Siria. ''Din nefericire, colegii noştri turci încă nu au abandonat ideea unor lovituri transfrontaliere'', a afirmat Riabkov în conferinţa de presă menţionată.

Citește și: Asta e cea mai periculoasă poziție sexuală pentru bărbați

După cinci ani de război civil, soldat cu 250.000 de decese şi părăsirea propriilor cămine de către 11 milioane de persoane, teritoriul Siriei este divizat între diverse părţi, printre care guvernul sirian, kurzii susţinuţi de Occident, grupările de opoziţie şi jihadiştii din gruparea Stat Islamic.

Citește și: Greșeala pe care o fac femeile înainte și după sex

Cu puţin timp înainte de intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie care "sprijină deplin" acordul de încetare a focului americano-rus şi cere ca "toate părţile cărora li se aplică încetarea ostilităţilor să o respecte".

Textul reiterează, de asemenea, apelul la "acces umanitar liber, în siguranţă şi rapid" în Siria, în special pentru cei aproape 4,6 milioane de sirieni blocaţi în zonele asediate sau greu accesibile.

Citește și: O româncă a fost ucisă de Statul Islamic: Era stewardesă, urma să se căsătorească

Documentul reafirmă, totodată, necesitatea unui proces de negocieri care să ducă la o tranziţie politică în Siria şi îi cere emisarului ONU Staffan de Mistura să convoace "imediat ce va fi posibil" o nouă sesiune de negocieri între guvern şi opoziţia siriană. Oficialul ONU a anunţat deja că această rundă de tratative va avea loc pe 7 martie, titrează agerpres.ro

Citește și: Rusia face marele anunț despre o super-armă: Suntem cu 10 ani înaintea Occidentului / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.