Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia a declanșat un ATAC mediatic de proporții

putin

In paralel cu declansarea raidurilor aeriene rusesti pe teritoriul sirian si a criticilor occidentale cu privire la tintele vizate, toate releele puterii din Federatia Rusa au intrat in functiune contra a ce Vladimir Putin a numit ”razboiul informational”.

Citește și: Vladimir Putin a băgat spaima în ISIS: Teroriștii nu se tem de arme, ci de altceva

”Suntem pregatiti fata de aceste atacuri mediatice”, a declarat saptamana trecuta Putin. ”Vreau sa atrag atentia ca primele victime ale populatiei civile (din Siria) au aparut inainte ca avioanele noastre sa se ridice de la sol”, a precizat acesta. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a estimat ca ”trebuie gasite mecanisme de coordonare a informatiilor”. De miercuri, agentiile de presa rusesti au bombardat literalmente spatiul mediatic, scotand in fata ”falimentul ” Coalitiei impotriva ISIS condusa de Washington, justificand tintele vizate de avioanele Rusiei, ”singura tara care desfasoara pe baze legale o operatiune in Siria”. Biserica Ortodoxa Rusa a contribuit si ea la acest demers. ”Federatia Rusa a luat decizia sa recurga la fortele armate pentru a proteja poporul sirian(…) ne asociem la aceasta decizie intr-o abordare a pacii si dreptatii pe acest pamant vechi”, a declarat solemn patriarhul Kiril. Apoi a venit randul ambasadorului Sirian la Moscova sa fie invitat in redactia RIA Novosti, noteaza Le Devoir. Intrebat despre alegerea tintelor, diplomatul a confirmat ca ele au fost determinate in ”coordonare” cu fortele rusesti, pe baza informatiilor armatei siriene ”contra organizatiilor teroriste”. ”Nu exista opozitie moderata, ei au transferat toate armele catre Daesh sau catre alte grupari armate(…) Razboiul informatiilor contiua”.

Vezi și: Rusia se pregătește de cea mai mare invazie din istorie: Trimite 150.000 de soldați în Siria

Rusia o tine langa cu ISIS

Intr-o declaratie facuta postului iranian de televiziune Khabar, intrebat despre sansele de succes ale coalitiei intre Rusia, regimul sirian, Iran si Irak contra ”terorismului”, presedintele sirian Bashar al-Assad a raspuns: ”Trebuie sa reuseasca, altfel intreaga regiune va fi distrusa, nu numai una sau doua tari”, relateaza Rtbf. Dar ”sansele acestei coalitii sunt mari”, a estimat Assad. Rusia desfasoara de miercuri atacuri aeriene in Siria afirmand ca vrea sa combata ”terorismul”, cerand tarilor occidentale sa se ralieze acestei coalitii, in timp ce Occidentul suspecteaza Moscova de sustinere a lui Assad. Rusia si-a reafirmat determinarea pentru intensificarea raidurilor in Siria, fapt ce ”provoaca panica” in randurile ISIS, noi bombardamente avand loc in ultimele 48 de ore in orasul Raqa, fieful Daesh. Alte avioane au bombardat doua orase din provincia Homs, zona controlata in mare parte de gruparile rebele, in special de Front al-Nosra. Potrivit generalului Andrei Kartapolov, aviatia rusa a facut pana acum 60 de raiduri vizand peste 50 de locatii ale ISIS. Mai multi lideri occidentali au cerut, ieri, Moscovei ”sa nu greseasca tintele”.

Vezi și: INCREDIBIL La ce recurg rușii în războiul din Siria / VIDEO

Obama: Abordarea lui Putin e o catastrofa

La a treia zi dupa demararea raidurilor aeriene rusesti, Barack Obama l-a avertizat pe Vladmir Putin cu privire la strategia ce consta in a lua ca tinta simultan gruparea Statul Islamic si opozitia moderata siriana. Presedintele american a estimat ca actuala abordare a Moscovei, care-i considera pe toti opozantii lui Assad drept ”teroristi” este sinonima cu o ”catastrofa sigura”, acuzand Kremlinul ca sustine un regim ”rejectat de majoritatea populatiei”. De la inceputul insurectiei in Siria, brutal reprimata de regimul Assad, peste 240.000 de persoane si-au pierdut viata si patru milioane au parasit tara, provocand o criza migratorie de proportii. Pentru Obama, o cooperare cu Putin in dosarul sirian ramane posibila cu conditia ca Moscova sa recunoasca o schimbare a lui Assad.

Cameron: Moscova il sustine pe calaul Assad

Si premierul britanic David Cameron a estimat, ieri,  ca interventia lui Putin in Siria pentru a sustine regimul lui Assad constituie ”o teribila greseala”. ”Ei (rusii) il sustin pe calaul Assad, ceea ce este o teribila greseala pentru ei si pentru restul lumii. Acest lucru va face regiunea si mai instabila”, a declarat Cameron la BBC. ”Majoritatea raidurilor rusesti, din ce am vazut pana in prezent”, au fost facute in regiunile siriene care nu sunt controlate de Statul Islamic dar sunt controlate de opozantii regimului”, a precizat David Cameron.

Vezi și: Avertisment cutremurator pentru Europa de la directorul Centrului de drept arab si musulman

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.