Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia anunță un DEZASTRU NUCLEAR: Vizate sunt centralele nucleare din Ucraina

atomic

Rusia este îngrijorată de posibile "incidente" la centralele nucleare din Ucraina, care au început să fie alimentate cu combustibil de către grupul american Westinghouse, a declarat marţi directorul Departamentului pentru neproliferare şi controlul armelor din cadrul Ministerului rus de Externe, Mihail Ulianov, informează AFP şi RIA Novosti.

"La ora actuală, există dubii în ceea ce priveşte capacitatea producătorilor străini, printre care Westinghouse, de a furniza combustibil care să permită funcţionarea fără incidente a unor reactoare de concepţie sovietică şi rusească", a spus Ulianov.

Citește și: Un nou VIOL ÎNFIORĂTOR șochează România: O elevă din Vaslui a fost violată, de colegi, în timpul orei de desen

"În trecut, tentativele de a alimenta cu combustibil de producţie nerusească reactoare pe care noi le-am conceput, inclusiv la centralele ucrainene, au dus în mai multe rânduri la defecţiuni", a adăugat el.

În 2014, după instalarea unui regim prooccidental la Kiev, Ucraina a încheiat un acord cu Westinghouse, filiala americană a companiei nipone Toshiba, pentru a reduce dependenţa sa faţă de resursele energetice ruse. Acest acord este menit să dezvolte livrările de combustibil ale societăţii americane, care erau limitate până acum la o singură centrală, celelalte aprovizionându-se de la monopolul rus TVEL.

Citește și: Ministrii socialisti germani iau drumul Moscovei

Însă, la centrala în discuţie, testarea combustibilului american începută în 2005 a trebuit să fie suspendată în 2012, după descoperirea unor defecţiuni de funcţionare în timpul unei operaţiuni de mentenanţă. Testele au fost reluate în 2014.

În urma unei ceremonii în prezenţa unor înalţi oficiali americani, la mijlocul lui iunie, combustibilul de la Westinghouse a început să fie folosit la o a doua centrală, în Zaporojie (sud-est), al cărei prim reactor datează din 1984 şi care asigură peste o cincime din consumul Ucrainei.

Citește și: Se pregătește și ‘MAREA’ remaniere. Care sunt miniștrii pe făraș

Autorităţile ucrainene au respins afirmaţiile lui Ulianov, pe care le-au calificat drept "nefondate".

Acuzaţiile ruse "sunt nefondate", a denunţat Serghei Boiko, directorul inspecţiei din sectorul nuclear al Ucrainei, într-un comunicat transmis AFP. "Diversificarea livrărilor de combustibil nuclear pentru centralele ucrainene se desfăşoară cu respectarea strictă a exigenţelor naţionale privind securitatea nucleară şi a standardelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică", a adăugat el.

Citește și: Sânii noștri, mesajele tale: Așa își face reclamă cel mai tare site de profil

Ulianov a calificat aceste riscuri cu atât mai importante cu cât autorităţile ucrainene au luat, potrivit lui, măsuri de reglementare ce prevăd o reducere a producţiei de electricitate.

La sfârşitul lui mai, conglomeratul nuclear rus Rosatom a anunţat că a fost nevoit să respingă plecarea unui convoi cu deşeuri nucleare dinspre Ucraina spre Rusia, din cauza neplăţii operatorului ucrainean.

În urmă cu 30 de ani, în Ucraina sovietică a avut loc cel mai grav accident din istoria energeticii nucleare, la centrala de la Cernobîl, scrie agerpres.ro.

Citește și: TRIBUL IZOLAT din Amazon de care nimeni nu vrea să se apropie. E PERICOL DE MOARTE

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.