Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia are un AVERTISMENT pentru NATO: Rachete Iskander, amplasate la Kaliningrad

rachete antiaeriene

Relocarea recentă de către Rusia a unor sisteme mobile de rachete Iskander în regiunea Kaliningrad nu reprezintă o ameninţare la adresa Uniunii Europene, ci este un avertisment pentru NATO, a declarat joi într-un interviu pentru Euronews ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, potrivit publicaţiei ruse Vzgliad.

"De fapt, Rusia avertizează astfel NATO. Nu cred că aceasta are de a face cu UE", a afirmat diplomatul rus, întrebat dacă transferul de sisteme Iskander în Kaliningrad reprezintă o ameninţare militară directă la adresa UE. Dacă ceva ameninţă UE, atunci aceasta vine în primul rând de la ea însăşi, a opinat Cijov.

Citește și: Imagini compromițătoare înainte de alegerile din Republica Moldova/ FOTO

Moscova, potrivit lui, a avertizat mai demult NATO că în cazul instalării de către Alianţă în ţările vecine Federaţiei Ruse a unor sisteme capabile să doboare rachete balistice, Rusia va lua ca măsură de represalii desfăşurarea unor rachete cu rază scurtă de acţiune în Kaliningrad, teritoriu rusesc situat între Lituania şi Polonia.

Preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, calificase marţi transferul unor sisteme de rachete ruseşti "Iskander-M" în regiunea Kaliningrad drept o "demonstraţie agresivă de forţă" în faţa Europei.

La 14 octombrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa este profund preocupată de plasarea rachetelor ruseşti, capabile să transporte focoase nucleare lângă graniţele Alianţei Nord-Atlantice şi că va continua politica de întărire a apărării, împreună cu dialogul politic.

Ministerul Apărării rus a confirmat la 8 octombrie informaţiile din presă cu privire la transferul unor sisteme mobile de rachete Iskander-M în enclava Kaliningrad. Purtătorul de cuvânt al ministerului, general-colonelul Igor Konaşenkov spusese că "nimeni nu a făcut secret din transportul sistemelor Iskander în Kaliningrad" în scopul unor exerciţii de rutină, la fel ca în alte rânduri în trecut.

Instalarea rachetelor Iskander-M în regiunea Kaliningrad schimbă semnificativ situaţia militar-politică din regiune, având în vedere că creează superioritate tactică de partea forţelor armate ruseşti, scrie publicaţia citată în pagina sa electronică.

Subiectul se aşteaptă să fie discutat la 26-27 octombrie, la Bruxelles, la o reuniune a miniştrilor apărării din cele 28 de ţări membre ale NATO, anunță Agerpres.

Rusia ameninţase încă din 2008 că va amplasa rachete cu raza scurtă de acţiune în Kaliningrad, o enclavă înconjurată de state membre ale Uniunii Europene, ca represalii la amplasarea elementelor sistemului antirachetă în Europa de Est, considerând aceasta drept o ameninţare directă la adresa securităţii sale. De atunci, relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au deteriorat la un nivel fără precedent de la încheierea războiului rece, ca urmare a rolului jucat de Rusia în criza din Ucraina, a anexării Crimeii şi a implicării sale în conflictul din Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.