Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia cere NATO să se retragă din apropierea frontierelor sale: Ce se pregătește la Moscova

nato rusia

Situaţia în Europa poate fi stabilizată nu prin măsuri cosmetice de dezvoltare a încrederii, ci prin îngheţarea deciziilor referitoare la desfăşurarea de noi forţe NATO în Europa de Est, a declarat miercuri seara reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul reuniunii Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles, relatează agenţia de presă TASS.

"Calea de stabilizare a situaţiei, de îmbunătăţire a situaţiei trece nu prin elaborarea unor măsuri cosmetice de dezvoltare a încrederii, cu toate că am avut o discuţie în acest sens în timpul reuniunii, ci prin îngheţarea desfăşurărilor militare realizate de către ţările NATO în apropierea frontierei ruse, îngheţarea activităţii militare acolo. Iar pe viitor - retragerea unităţilor deja instalate la bazele lor de staţionare permanentă", a explicat Gruşko poziţia Moscovei cu privire la desfăşurarea a patru batalioane multinaţionale în cele trei ţări baltice şi în Polonia începând din 2017.

Citește și: Petitia lui Dom’ Profesor despre conditiile din inchisoare.

În opinia sa, Alianţa creează în ţările baltice şi Polonia un cap de pod pentru a exercita presiuni militare asupra Moscovei, transferând relaţiile cu Rusia într-o dimensiune militară. El a insistat că actuala politică a NATO se bazează pe o ameninţare imaginară din partea Rusiei. "Rusia nu este o ameninţare pentru membrii Alianţei", spune el.

NATO forţează Moscova să-şi adapteze construcţia militară conform noii situaţii în domeniul securităţii, luând în considerare întărirea Alianţei pe flancul său estic, a declarat Gruşko, adăugând că partea rusă va face totul pentru a-şi asigura în mod corespunzător securitatea în această direcţie.

Citește și: Cum am provocat tensiuni intre ALDE si Miscarea Legionara. Bonus: Cat plateste un partid politic pentru un imobil de 120 mp

Nu există niciun motiv pentru o activitate NATO în Europa de Est, această regiune a fost întotdeauna cea mai paşnică în ultimele decenii, susţine diplomatul rus. "Dar noi credem că cea mai bună cale de ieşire din această situaţie ar fi încetarea activităţii militare şi abandonarea încercărilor de a proiecta puterea militară asupra Rusiei", a reiterat reprezentantul permanent al Rusiei la NATO.

La reuniunea Consiliului NATO-Rusia, Moscova a avertizat blocul nord-atlantic şi cu privire la consecinţele negative ale intensificării activităţii militare în Marea Neagră, a subliniat Aleksandr Gruşko, citat de RIA Novosti.

Citește și: Bernardo Provenzano, marele boss Cosa Nostra, a murit la inchisoare

"Am discutat această chestiune, am discutat despre Marea Neagră. Noi le-am spus că orice creştere a activităţii militare a ţărilor NATO în regiunea Mării Negre nu va face decât să destabilizeze situaţia şi nu contribuie la securitatea în regiune", a afirmat el. Anterior, Moscova avertizase că va face totul pentru ca echilibrul de forţe să nu fie încălcat în regiunea Mării Negre.

NATO şi Rusia au încercat să-şi reia dialogul miercuri pentru prima oară după summit-ul de la Varşovia care a aprobat desfăşurarea a 4.000 de soldaţi în Est ca răspuns la criza în Ucraina. Conflictul din Ucraina, care a înveninat relaţiile dintre NATO şi Rusia ca niciodată după sfârşitul Războiului rece, rămâne principalul măr al discordiei. 'Acţiunile Rusiei în Ucraina au subminat securitatea în zona euro-atlantică', a afirmat Stoltenberg, condamnând din nou anexarea în 2014 a Crimeii de către Rusia, potrivit AFP citată de agerpres.ro.

Citește și: Traian Băsescu, vânător de zestre

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.