Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia: Comuniştii doresc să sărbătorească centenarul Revoluţiei din Octombrie

rusia

Partidul Comunist rus a anunţat luni că doreşte să organizeze mai multe adunări pentru centenarul Revoluţiei din Octombrie ale cărei comemorări oficiale promovate de Kremlin strălucesc prin modestia lor, transmite AFP.

"Sărbătorind centenarul, trebuie să onorăm măreţia lui Lenin şi măreţia revoluţiei noastre care a deschis o epocă nouă pentru lume", le-a declarat jurnaliştilor Ghennadi Ziuganov, aflat din 1993 la conducerea Partidului comunist rus.

Potrivit lui Ziuganov, comuniştii intenţionează să se adune în apropierea crucişătorului Aurora la Sankt Petersburg, simbol al revoluţiei care a tras în 1917 prima salvă anunţând atacul iminent asupra Palatului de Iarnă, şi la Institutul Smolnîi, cartierul general al bolşevicilor.

De asemenea, ei doresc să organizeze o defilare la Moscova în prezenţa reprezentanţilor mişcărilor socialiste din străinătate.

La un secol după Revoluţia din Octombrie 1917, moştenirea acestui seism politic major al secolului XX nu este deloc simplă pentru o ţară care nu şi-a încheiat analiza trecutului său şi este în continuare foarte marcată de cei 70 de ani de regim sovietic.

În timp ce revoluţia era sărbătorită cu mare fast în epoca sovietică, cu defilare militară uriaşă în Piaţa Roşie la 7 noiembrie (25 octombrie după calendarul iulian în vigoare în 1917), programul centenarului se mulţumeşte foarte modest cu expoziţii şi colocvii între specialişti, anunță Agerpres.

Rarele comemorări implicând publicul larg vor fi prilejul pentru autorităţi să pună accentul pe importanţa unităţii naţionale şi reconciliere, evitând să amintească subiectele sensibile.

Partidul Comunist rus, care în general susţine linia politică a Kremlinului, l-a criticat, totuşi, pe Vladimir Putin, acuzându-l că nu acordă destulă importanţă trecutului sovietic al Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.