Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia face APEL la Guvernul României: 'Sperăm că nu va permite rescrierea istoriei'

rusia romania

Ministerul de Externe al Rusiei şi-a exprimat speranţa că Guvernul României nu va permite rescrierea istoriei bazate pe sprijinul militar-memorial bilateral, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, comentând dorinţa autorităţilor române de a redenumi Parcul Tolbuhin din Bucureşti. "Sperăm că va prevala nu ideea de sacrilegiu, ci memoria a mii de soldaţi sovietici, care şi-au dat viaţa pentru eliberarea acestei ţări de fascism în urmă cu peste 70 de ani.

Citește și: Rusia face FRONT pentru Coreea de Nord: Moscova pune piciorul în prag

Sperăm că autorităţile României nu vor permite încercări de rescriere a istoriei în contextul interesului reciproc de continuare a cooperării militare memoriale fructuoase” – a declarat Zaharova. "Consider important să subliniez că, autorităţile ruse în colaborare cu oficiali de la Bucureşti au ridicat două obiective comemorative dedicate soldaţilor români, care şi-au pierdut viaţa în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, dar şi în perioada postbelică: primul, în luna octombrie 2015, în localitatea Rossoşka din regiunea Volgograd, iar cel de-al doilea în luna mai, anul curent, în localitatea Novoşahtinsk din regiunea Rostov” – a subliniat diplomatul rus, potrivit Rador.ro. Maria Zaharova a amintit, de asemenea, că, din mâna mareşalului Fiodor Tolbuhin – comandantul trupelor sudice ale Armatei Sovietice, regele Mihai I a primit ordinul "Victoriei" numărul 16, devenind astfel unul din cei cinci cavaleri străini ai acestei înalte distincţii.

Citește și: Cine este primul terorist reținut de autorități la Barcelona: mesajele postate de acesta pe rețelele de socializare

Menţionăm că, în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Fiodor Tolbuhin a condus trupele sudice, iar apoi Frontul 3 Ucrainean. Comandantul militar a participat bătălia de la Stalingrad şi a eliberat România, Bulgaria, Iugoslavia, Ungaria și Austria. Tolbukhin a fost decorat post-mortem cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice. De asemenea, în anul 1960, în cinstea mareșalului la Moscova a fost ridicat un monument.", a spus oficialul MAE rus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.