Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia plănuiește RUPEREA Moldovei pe modelul Ucrainei: Declarații ȘOCANTE făcute în Duma de Stat de la Moscova

rusia moldova

Duma de Stat a Federaţiei Ruse (camera inferioară a parlamentului) a lansat vineri un apel către autorităţile de la Chişinău şi Kiev să renunţe la toate formele de presiune faţă de Transnistria, într-o Declaraţie adoptată cu privire la ceea ce Moscova consideră a fi "tendinţele negative în evoluţia situaţiei din Transnistria ca urmare a deciziilor luate de Republica Moldova şi Ucraina", relatează portalul Deschide.md şi Radio Chişinău, citând agenţii de presă ruse.

Potrivit deputaţilor ruşi, Chişinăul şi Kievul ar încerca să instituie o blocadă în jurul regiunii transnistrene şi nu s-ar consulta cu Tiraspolul pentru a lua anumite decizii.

Citește și: Incredibil! Ce pensie alimentară primește Eba de la tatăl copiilor săi

În acest context, parlamentarii ruşi au cerut convocarea unei noi runde de negocieri cu privire la diferendul transnistrean în formatul "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE şi SUA ca observatori).

În declaraţia Dumei se spune că acţiunile Republicii Moldova şi ale Ucrainei reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea regiunii transnistrene şi securitatea populaţiei din stânga Nistrului, inclusiv pentru cei peste 200.000 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse de aici.

Citește și: Dezvăluiri incendiare! Cum a reușit Dragnea să controleze un serviciu secret

Deputaţii ruşi amintesc în context interdicţia impusă de Ucraina tranzitării pe teritoriul său a bunurilor pentru aprovizionarea forţelor de pace ruse din Transnistria. La fel, ei subliniază că autorităţile de la Chişinău acţionează pentru a obstrucţiona activitatea pacificatorilor ruşi şi a Grupului operaţional de trupe ruse din regiunea transnistreană (GOTR).

Preşedintele Comisiei din Dumă pentru CSI, integrare euroasiatică şi relaţii cu compatrioţii, Leonid Kalaşnikov, a avertizat că în cazul în care Chişinăul şi Kievul vor continua să exercite presiuni asupra Transnistriei, situaţia poate escalada după modelul celei din Donbas, estul Ucrainei, care în prezent este scena unui conflict armat între rebelii separatişti proruşi şi forţele guvernamentale.

Citește și: Sorin Grindeanu, lovitură de proporții pentru Daddy Dragnea

"Cerem Kievului şi Chişinăului să respecte toate condiţiile asumate: condiţii prielnice pentru existenţa misiunii de pacificare, importul mărfurilor alimentare şi al altor produse. În caz contrar, se va crea un focar care poate dinamita întreaga situaţie. Astfel, nu doar în Ucraina va fi război, dar, din păcate, va fi unul şi la graniţa de sud a Ucrainei. Noi nu putem să acceptam această situaţie, deoarece noi menţinem pacea de 25 de ani acolo pe Nistru, unde trăiesc 200.000 de compatrioţi", a declarat Kalaşnikov, citat de Deschide.md.

El a făcut această afirmaţie într-o conferinţă de presă înainte ca proiectul declaraţiei respective să fie supus dezbaterii şi votului în plenul Dumei.

Citește și: Șocant! S-a descoperit adevărata cauză a declanșării maladiei Alzheimer

"În loc să-şi îndeplinească funcţiile de mediatori în regiune, Republica Moldova şi Ucraina închid graniţele. S-a ajuns la o situaţie ridicolă. Comandantul trupelor noastre de pace (din Transnistria) nu a putut merge la nunta fiicei sale şi a trebuit să o vizioneze pe Skype", a afirmat Kalaşnikov, conform paginii de internet a Partidului Comunist din Rusia, al cărui reprezentant în Dumă este acesta.

Analistul moldovean Oazu Nantoi a remarcat faptul că documentul Dumei intervine în contextul în care Chişinăul şi Kievul au instituit un control comun pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

Citește și: Profit uriaș pentru Tel Drum, firmă cu care Dragnea ar avea legătură

La rândul său, politologul Anatol Ţăranu subliniază că nu sunt vizate toate autorităţile de la Chişinău pe ansamblu, ci numai guvernul proeuropean, în contextul unei atitudini diferite a preşedintelui (prorus) al Republicii Moldova, Igor Dodon, faţă de situaţia respectivă, potrivit Radio Chişinău.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.