Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia privește cu simpatie spre noul Guvern Sorin Grindeanu

powerpolitics.ro
valery kuzmin

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery I. Kuzmin, a declarat marţi, la Cluj, că ţara sa aşteaptă de la noul Guvern al României o dezvoltare a relaţiilor ruso-române, relatează agerpres.

"Credem că noul Guvern al României va aduce ceva nou. Pentru că istoria recentă nu a fost foarte încurajatoare. Aşadar, cu ceva nou sperăm şi ne dorim să putem înainta şi să dezvoltăm relaţiile şi cooperarea noastră în beneficiul ambelor ţări. Pentru că am observat că avem interese comune în mai multe domenii. Ca un exemplu este preţul gazului. Atunci când la nivel internaţional preţul gazului şi al petrolului a scăzut, gazul rusesc a devenit mai ieftin decât cel românesc, astfel că România acum îşi păstrează rezervele proprii în depozite subterane şi foloseşte gaz mai ieftin, rusesc. Şi când preţurile vor urca, vor folosi produsele proprii. Vedeţi, suntem atât de aproape unii de alţii, trăim în aceeaşi regiune şi avem multe interese comune', a spus Kuzmin, care se află în ţara noastră, în calitate de ambasador, de la mijlocul anului trecut. 

Prezent în Cluj pentru câteva zile, diplomatul rus a precizat că se află pentru prima dată în această regiune, unde încearcă să identifice oportunităţi de colaborare în vederea pregătirii unui important forum economic ruso-român, care va avea loc în primăvară, cel mai probabil la Moscova. 

Oficialul rus a menţionat printre interesele comune şi pescuitul, Marea Neagră, mediul, exploatarea gazului, precum şi colaborările ştiinţifice, care au au o foarte lungă tradiţie între cele două ţări. 

În ceea ce priveşte regiunea Clujului, Valery Kuzmin a precizat că ştie că zona este cunoscută pentru tehnologia IT şi pentru producţia de mobilă sau pentru cea agro-industrială. 

"În aceste sectoare avem anumite oportunităţi. De exemplu, eu personal, îmi amintesc, din cele patru decenii de colaborare pe care le avem, de mobila românească, care este celebră în Rusia şi care se vinde foarte bine. Mai sunt şi alte probleme create sau care au rezultat din relaţiile politice din ultima vreme - sancţiunile europene şi aşa mai departe. Dar producţia de mobilă nu are nimic de a face cu sancţiunile. (...) Însă pot fi identificate şi alte sfere de interes de către oamenii de afaceri, iar ambasada încearcă să pregătească un mediu favorabil pentru ca ei să poată funcţiona", a spus diplomatul. 

Acesta a mai precizat că vizita sa a avut ca scop şi analizarea unor anumite probleme care ar putea debloca relaţiile economice, dar şi deschiderea de căi de cooperare în mai multe domenii. 

La rândul său, subprefectul Györke Zoltan, a declarat, la finalul întâlnirii, că autorităţile sunt deschise către cooperarea cu Rusia, în limitele respectării sancţiunilor internaţionale. 

"România este deschisă dezvoltării contactelor bilaterale româno-ruse acolo unde ele sunt posibile, în domeniile în care sunt posibile, spre exemplu relaţiile comerciale, educaţie şi cultură, cu condiţia să nu afecteze regimul sancţiunilor", a spus subprefectul de Cluj. 

La mijlocul lunii decembrie, Uniunea Europeană (UE) a prelungit, pentru încă şase luni, până la 31 iulie 2017, sancţiunile sale economice introduse în 2014 împotriva Rusiei, în contextul conflictului din Ucraina, potrivit unei decizii oficiale adoptate cu unanimitate de voturi de cele 28 de ţări membre ale UE. 

Cei 28 de şefi de state şi de guverne din UE au aprobat această prelungire în timpul Consiliului European din 15 decembrie, "după ce au evaluat punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk", preciza Consiliul UE într-un comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.