Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia se va opune unor sancţiuni ale ONU împotriva Siriei

siria rusia

Rusia este pregătită să îşi folosească dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU, pentru a respinge un proiect de rezoluţie care cere sancţiuni împotriva Siriei, informează Reuters. Măsurile ar constitui o reacţie la atacurile cu arme chimice ale regimului de la Damasc asupra populaţiei civile. "Există un argument potrivit căruia rezoluţia însăşi contrazice principiul fundamental al prezumţiei de nevinovăţie înaintea încheierii anchetei", a declarat vineri ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Vladimir Safronkov, după o reuniune a Consiliului în care s-a discutat textul rezoluţiei. El a mai declarat presei că investigaţiile desfăşurate în comun de ONU şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) sunt supuse unor "presiuni enorme" pentru a duce la un rezultat unilateral".

Diplomatul rus a fost categoric: dacă rezoluţia este supusă votului în Consiliu, "ne vom opune". Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a comentat ulterior: "Cât timp va mai dădăci şi scuza Rusia regimul sirian?". Ea a susţinut că după un vot "copleşitor" pentru ancheta asupra utilizării de arme chimice în Siria, "rezultatele au sosit, iar oamenilor nu le plac. Este ridicol".

Proiectul de rezoluţie propune întocmirea unei liste negre cu 11 comandanţi militari şi oficiali sirieni şi cu organizaţii guvernamentale sau apropiate de acestea, implicate în dezvoltarea şi producerea de arme chimice. Documentul face apel la îngheţarea activelor persoanelor şi entităţilor vizate şi la interdicţii de călătorie în statele membre ONU, conform Agerpres. Diplomaţi acreditaţi la Organizaţia Naţiunilor Unite au declarat joi agenţiei Reuters că rezoluţia ar urma să fie supusă la vot săptămâna viitoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.