Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia si-a schimbat strategia în Siria/ VIDEO

WAR

Rusia a demonstrat cu filmari aeriene ca în noaptea de 1 spre 2 octombrie, a trecut la o noua faza a bombardamentelor, mult mai extinsa. Tintele predilecte fiind depozitele de munitii, parcul de vehicule si depozitele de carburant, centrele de conducere si de transmisiuni ale ISIS din nordul, centrul si estul Siriei. Scopul urmarit fiind diminuarea capacitatii combative a luptatorilor ISIS, prin lipsa acuta de munitii, prin incapacitatea de a executa manevre, de a se coordona si a comunica între ei. La finalul a 4-5 luni de bombardamente ale aviatiei ruse, armata siriana, fidela lui Bashar Al-Assad, nu va mai întîmpina nicio rezistenta notabila, fiind în masura sa preia controlul asupra întregului teritoriu national.

4 avioane Su-34 au bombardat mai multe buncare subterane, folosite ca depozite de munitii de ISIS, de la Maadan Jadid.  În a doua iesire, acelasi 4 avioane Su-34 ar fi lovit pe lînga un punct de comanda si o coloana de vehicule ISIS în apropiere de Kasrat Faraj, mare parte din ele fiind cisterne cu benzna. Capabilitatile extraordinare ale noului bombardier rus Su-34 le-am detaliat într-un articol anterior.

Ambele tinte aflîndu-se în guvernoratul Raqqa din centrul Siriei ( ocupat în întregime de ISIS ). Acest guvernorat este cunoscut ca ruta de aprovizionare de-a lungul Eufratului, a principalului nucleu al grupari ISIS din Siria, dispus în aproape întreg guvernoratul vecin, Deir Ez Zor. Guvernorat care cuprinde centrul si estul Siriei si care este monitorizat de la mare altitudine, 24 de ore din 24 de avioanele de cercetare fara pilot rusesti .

De la Deir Ez Zor, luptatorii ISIS controleaza singura cale de comunicatii spre Damasc care trece prin celebrul site arheologic de la Palmyra, aruncat în aer de ISIS. Un centru de comanda, doua noduri de transmisiuni si o baza de antrenament ISIS de la Daret Ezza, din nord-estul guvernoratului Aleppo, ar fi fost lovite de 6 avioane rusesti Su-24M2.

E adevarat ca în prima zi de bombardament în Siria, rusii au lovit si alte grupari rebele decît ISIS. Deoarece, cu cîteva zile în urma, în timp ce avioanele rusesti aterizau, venind din Rusia, anumite grupari de rebelii islamisti, au declansat un atac prin surprindere, cu piese de artilerie si proiectile reactive, asupra aeroportului Latakia. Proiectilele reactive au o bataie de 20-40 km, iar artileria 15-25 km.

Daca acesti rebeli erau cu adevarat cei antrenati de SUA în bazele din Arabia Saudita si Qatar si adusi sa lupte în Siria, cine i-a îndemnat sa atace baza aeriana Latakia ? În conditiile în care americanii aveau fotografii de satelit care evidentiau sosirea avioanelor militare rusesti pe aeroportul Latakia. Rusii întrebîndu-se retoric : cum ar reactiona americanii daca s-ar trezi cu rebeli islamisti, înarmati cu blindate si piese de artilerie, la mai putin de 30 km de baza lor aeriana de la Incirlik ( Turcia ), de unde lanseaza bombardamentele asupra ISIS ?

Oricum, rusii care le-au cerut în zadar, din luna iunie, americanilor sa le permita sa participle la coalitia lor anti ISIS, au unele suspiciuni cu privire la adevaratele intentii ale SUA în Siria si au început sa-si însoteasca bombardierele cu avioane de vînatoare Su-30 SM.

Rusii mai spun ca înainte de a începe bombardamentele, au facut o intensa cercetare aeriana, timp de mai multe luni, cu avioanele lor fara pilot, monitorizînd atît miscarile rebelilor de pe întreg teritoriul Siriei, cît si traficul aerian de la granita siriano-tuca si de pe coasta Mediteranei.

Contrar afirmatiilor oficialilor americani, intens mediatizate de presa occidentala, precum ca rusii ar fi ucis femei si copii, bombardînd centrele populate, statul major al aramatei Federatiei ruse, afirma ca fotografiile publicate de presa occidentala, ca fiind rezultatul primului bombardament al aviatiei ruse în Siria ( 30 septembrie ) au fost falsificate. Ele datînd din 25 septembrie, cînd aviatia rusa nu începuse nici zborurile de aclimatizare deasupra Siriei.

https://aurorasito

https://aurorasito

Rusii afirmînd ca sunt în faza în care îi lasa pe luptatorii ISIS fara munitii, carburanti si mijloace de transmisiuni. Depozitele de carburanti si munitii ale ISIS, din zonele ocupate de organizatia terorista, au fost în trecut ale armatei siriene si ele sunt în afara localitatilor.

Centrele de transmisiuni ale ISIS au fost si ele abandonate de armata siriana, în retragere. Antenele de transmisiuni ale acestora necesitînd amplasarea pe forme de relief cu înaltimi dominante, în zone izolate. Prin urmare, bombardamentele aviatiei ruse nu aveau cum sa afecteze populatia civila din Siria.

Preluare Ziarul de Garda/ scris de Valentin Vasilescu, analist militar

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.