Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia şi Iranul CONDAMNĂ bombardamentul american din Siria; aliaţii SUA susţin Washingtonul

bombardament siria

Iranul şi Rusia au condamnat vineri bombardamentele lansate de SUA împotriva unei baze aeriene din Siria, în timp ce aliaţii SUA, între care Marea Britanie, Australia şi Arabia Saudită, şi-au exprimat sprijinul pentru acţiunea militară americană, calificată de premierul australian Malcolm Turnbull drept un "răspuns proporţional" la utilizarea armelor chimice, relatează Reuters, conform agerpres.

content-image

Preşedintele american Donald Trump a ordonat joi noaptea un atac militar asupra unei baze aeriene din Siria ca răspuns la atacul cu arme chimice pentru care Washingtonul învinovăţeşte forţele preşedintelui sirian Bashar Al-Assad, liderul de la Casa Albă declarând că a acţionat astfel în "interesul naţional vital al Americii".

VIDEO Ofensivă totală a lui Donald Trump: Zeci de rachete de croazieră lansate de către SUA în Siria

Atacul cu rachete lansat joi de forţele americane în Siria afectează semnificativ relaţiile dintre SUA şi Rusia, deja într-o stare lamentabilă, a avertizat vineri Kremlinul. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Vladimir Putin, aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, consideră raidurile americane împotriva bazei aeriene situate lângă oraşul Homs drept o ''agresiune împotriva unei naţiuni suverane''. Totodată, Kremlinul apreciază că atacul, care a fost comis pornind de la 'un pretext inventat', este o încercare cinică de a distrage atenţia lumii de la numărul mare de civili ucişi în Irak.

Şi Teheranul a denunţat loviturile aeriene americane, a informat agenţia de presă Isna, citând un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian. "Iranul condamnă cu fermitate astfel de lovituri unilaterale. Acest gen de măsuri îi vor întări pe teroriştii din Siria şi vor complica situaţia din Siria şi din regiune", a declarat Bahram Qasemi.

De cealaltă parte, Marea Britanie şi-a exprimat sprijinul pentru acţiunea militară lansată de preşedintele american în Siria. "Guvernul britanic sprijină pe deplin acţiunea SUA despre care noi credem că reprezintă un răspuns adecvat la atacul barbar cu substanţe chimice lansat de regimul sirian şi care este destinat să descurajeze astfel de atacuri în viitor", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

La rândul său, ministrul britanic al apărării Michael Fallon a declarat că loviturile aeriene americane din Siria au fost pregătite atent şi că Londra nu consideră că ele vor da startul unei campanii militare diferite. Fallon a precizat că joi seară a fost informat de ministrul american al apărării despre planurile Washingtonului şi că Marii Britanii nu i s-a cerut să se implice în aceste acţiuni, adăugând că şefa executivului britanic Theresa May a fost informată constant despre loviturile aeriene americane din Siria. El a adăugat că Marea Britanie estimează că nu există un viitor pe termen lung pentru Bashar al-Assad în Siria.

REACȚII internaționale la atacul din Siria. Lumea occidentală, alături de Trump

Statele Unite au informat Franţa înainte de a lansa lovituri aeriene asupra unor poziţii militare siriene, a declarat vineri ministrul francez de externe Jean Marc Ayrault, citat de Reuters. "Am fost anunţat în cursul nopţii de către secretarul de stat american Rex Tillerson", a declarat Ayrault, aflat în capitala Mauritaniei, Nouakchott, pentru o vizită diplomatică. El a subliniat că "folosirea de armament chimic este revoltătoare şi trebuie pedepsită pentru că reprezintă o crimă de război" şi a adăugat că Rusia şi Iranul trebuie să înţeleagă că susţinerea preşedintelui sirian Bashar Al-Assad nu are sens şi că Franţa nu doreşte o confruntare cu cele două ţări.

Turcia evaluează în mod pozitiv raidurile aeriene americane din Siria şi consideră că poziţia SUA trebuie să fie susţinută de comunitatea internaţională în faţa "barbariei" guvernului sirian, a declarat vineri vicepremierul turc Numan Kurtulmus. Oficialul turc a afirmat într-un interviu acordat postului turc Fox TV că guvernul preşedintelui sirian Bashar Al-Assad trebuie pedepsit pe scena internaţională şi că procesul de pace din Siria trebuie accelerat.

La rândul său, guvernul polonez şi-a exprimat susţinerea faţă de loviturile SUA asupra bazei aeriene siriene. Purtătorul de cuvânt al guvernului Rafal Bochenek a explicat pe postul public de televiziune TVP Info că "SUA sunt cu siguranţă un garant al păcii şi ordinii mondiale şi există situaţii în care trebuie să reacţionezi, când trebuie să treci la acţiune". "Am văzut abuzurile regimului sirian din ultimii ani şi nimeni nu a reacţionat", a adăugat responsabilul polonez.

La rândul său, premierul australian Malcolm Turnbull a afirmat că loviturile aeriene americane au transmis "un mesaj de o importanţă vitală" şi anume că lumea nu va tolera folosirea armelor chimice. "Măsurile au fost proporţionale şi rapide", a spus el. "Sprijinim Statele Unite în această acţiune rapidă", a adăugat el. Turnbull a precizat că acţiunea militară americană nu a avut drept scop răsturnarea regimului Al-Assad, deşi utilizarea armelor chimice a "ridicat întrebări dacă Assad ar putea avea vreun rol la soluţionarea conflictului".

Putin desfiinţează decizia lui Trump: 'O agresiune împotriva unei naţiuni suverane'

Şi Arabia Saudită a declarat vineri că "sprijină în totalitate" acţiunile militare ale SUA în Siria, afirmând că a fost "o acţiune curajoasă" a lui Donald Trump ca răspuns la folosirea armelor chimice împotriva civililor.

Premierul nipon Shinzo Abe şi-a exprimat vineri susţinerea pentru atacurile aeriene ale SUA împotriva unei baze militare din Siria, ca urmare a atacului chimic care a avut loc săptămâna aceasta în nord-vestul Siriei. "Mulţi oameni nevinovaţi au murit în urma acestui atac chimic. Comunitatea internaţională a fost şocată de această tragedie, în urma căreia mulţi copii s-au numărat printre victime", a declarat Abe. "Japonia susţine determinarea guvernului SUA" în prevenirea utilizării şi propagării de arme chimice", a mai spus Abe.

Indonezia, ţara cu cea mai numeroasă populaţie musulmană, a condamnat cu fermitate folosirea armelor chimice în Siria. "În acelaşi timp, Indonezia este îngrijorată de acţiunile unilaterale lansate de oricare parte, inclusiv utilizarea de rachete Tomahawk, ca răspuns la atacul chimic din Siria", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe indonezian, Armanatha Nasir.

Coaliţia Naţională a opoziţiei siriene (SNC) a salutat la rândul său loviturile americane care au vizat o bază aeriană a regimului sirian şi a afirmat că speră acestea vor continua pentru a opri bombardamentele lansate de guvernul sirian.

"Sperăm că loviturile aeriene vor continua pentru a împiedica regimul să utilizeze avioanele sale pentru a lansa alte raiduri şi să folosească arme interzise la nivel internaţional", a declarat Ahmad Ramadan, şeful biroului de presă al SNC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.