Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia şi Turcia continuă procesul normalizării relaţiilor bilaterale

putin erdogan

Premierii rus şi turc, Dmitri Medvedev şi Binali Yildirim, au convenit marţi să impulsioneze proiectele energetice strategice, precum gazoductul Turkish Stream şi construcţia primei centrale atomoelectrice a Turciei, şeful executivului de la Moscova pledând pentru o relaţie pragmatică între cele două ţări, transmite agenţia EFE. La conferinţa de presă comună cu Yildirim, Medvedev a calificat drept 'substanţiale' negocierile desfăşurate cu premierul turc, a subliniat potenţialul colaborării între cele două ţări şi a promis ratificarea rapidă a acordului pentru realizarea gazoductului Turkish Stream, care va traversa Marea Neagră dinspre Rusia către Turcia.

Premierul rus a precizat că acest gazoduct, care va fi alcătuit din două conducte, va avea o capacitate anuală de transport de 15,75 miliarde de metri cubi de gaze. Una dintre aceste conducte va aproviziona Turcia, în timp ce a doua va fi destinată livrărilor de gaze către Uniunea Europeană. Dar blocul comunitar încă nu şi-a dat acordul pentru acest proiect care a fost conceput pentru a înlocui gazoductul South Stream, ce a fost respins de Comisia Europeană. Deşi a confirmat că negocierile cu UE nici măcar nu au început, Medvedev a estimat că Turkish Stream îşi 'va găsi locul' şi nu va fi un proiect care să intre în concurenţă cu altele. Premierul rus a mai spus că acest gazoduct va permite consumatorilor europeni evitarea unor 'riscuri', aluzie la instabilitatea din Ucraina, ţară prin conductele căreia se transportă în prezent o mare parte a gazelor importate de UE din Rusia.

În cadrul acestei iniţiative, guvernul de la Moscova a cerut blocului comunitar să realizeze un gazoduct între Turcia şi Grecia, pentru a face conexiunea cu Turkish Stream. Potrivit directorului general al Gazprom, Alexei Miller, lucrările pentru construcţia primei conducte a gazoductului Turkish Stream vor începe în prima jumătate a anului viitor, iar finalizarea ambelor conducte este programată pentru sfârşitul anului 2019.

Cât despre prima centrală atomoelectrică a Turciei, care va fi amplasată în zona localităţii Akkuyu (în sudul ţării, pe ţărmul Mediteranei) şi va fi construită în cooperare cu Rusia, Binali Yildirim a declarat că au fost întreprinse demersurile pentru accelerarea lucrărilor, astfel încât centrală să fie dată în exploatare în anul 2023. Valoarea acestui proiect este estimată la circa 20 de miliarde de dolari. În declaraţiile date în faţa presei după întrevederea cu omologul său turc, premierul Medvedev a cerut să fie învăţate lecţiile trecutului şi a apreciat că relaţiile ruso-turce trebuie să se bazeze pe pragmatism, odată depăşite tensiunile provocate de incidentul din noiembrie 2015, când un bombardier rus a fost doborât de aviaţia turcă la frontiera dintre Turcia şi Siria, conform Agerpres. 'Sunt convins că prin eforturile comune am întors o pagină dificilă în relaţiile ruso-turce şi putem privi înainte', a punctat Medvedev, confirmând totodată că preşedinţii Putin şi Erdogan vor avea în prima jumătate a anului viitor o nouă întâlnire pentru a continua procesul de normalizare a relaţiilor dintre Moscova şi Ankara, început în luna iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.