Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia trece la 'planul B' în privinţa Ucrainei

Ucraina-Rusia

Rusia pregateste o serie de revolte în lunile martie-aprilie în mai multe mari orase din Ucraina, a declarat joi seara Iuri Lutenko, liderul factiunii 'Blocul Petro Porosenko' din Rada Suprema (parlamentul unicameral ucrainean), într-un interviu acordat postului de televiziune local Kanal5, potrivit Unian.

'Înca în august, o terminasem practic cu separatistii, când fortele regulate ale unei tari gigantice au devenit o noua provocare nemaiîntâlnita de noi. Cu toate acestea, eroismul soldatilor ucraineni, al membrilor Garzii Nationale, voluntarilor, civililor si partizanilor au oprit aceasta 'armada'', a afirmat Lutenko, figura emblematica a 'revolutiei portocalii' din toamna anului 2004.
Rusia trece acum la planul 'B' si va încerca sa organizeze revolte în lunile martie-aprilie la Kiev, Harkov, Odesa si în alte mari orase din Ucraina, spune el, fara sa excluda o serie de acte teroriste în aceasta perioada.
Situatia este complicata, în opinia sa, si din cauza faptului ca, astazi, în Ucraina exista multi oameni care sunt nemultumiti de activitatea guvernului. 'Dar trebuie sa distingem atunci când puterea este criticata (...) si când se atenteaza la siguranta statului', a adaugat el.
Lutenko, fost ministru de interne sub presedintia prooccidentalului Viktor Iuscenko, nu a exclus nici faptul ca în cazul în care autoritatile ucrainene vor reusi sa previna pericolul unor revolte în marile orase, Rusia va începe o campanie militara de amploare în Donbas.
'Noi trebuie sa fim pregatiti pentru sfârsitul lunii aprilie - începutul lunii mai pentru 'planul C' - relansarea confruntarilor pe scara larga în estul separatist al Ucrainei, a afirmat oficialul ucrainean, care nu a specificat daca declaratiile sale au la baza informatii provenind de la serviciile secrete sau sunt simple estimari.
Directorul serviciilor de informatii ale SUA (DNI), James Clapper, estimase anterior ca luptele vor continua în regiunile Lugansk si Donetk - cele doua bastioane ale insurgentilor prorusi înarmati din estul Ucrainei - pe întreaga durata a anului 2015, prognozând totodata o înrautatire a situatiei din Donbas.
Într-o audiere joi în Comisia pentru fortele armate din Senatul SUA, Clapper afirmase ca rebelii ar putea declansa în primavara o ofensiva împotriva orasului port Mariupol, obiectiv strategic ucrainean la Marea Azov, care - odata ocupat - ar asigura Moscovei o legatura terestra cu Crimeea, anexata anul trecut de Rusia.Mariupol este cel mai important oras aflat înca sub controlul puterii centrale ucrainene în cele doua regiuni rebele.

AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.