Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia vrea NORMALIZAREA relaţiilor cu NATO

Moscova nu consideră Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord drept o organizaţie anacronică şi consideră că este necesar să fie restabilită vechea relaţie cu Alianţa, informează miercuri agenţia de presă Interfax în pagina sa electronică, relatează agerpres.

"Ce fel de anacronism? Multor ţări le este profitabil să facă pur şi simplu parte din NATO din punct de vedere economic, politic, pentru că astfel nu mai au nevoie să construiască o politică externă independentă, este suficient să se alăture", a declarat într-un interviu acordat miercuri agenţiei de presă citate de Andrei Kelin, directorul Departamentului pentru cooperare europeană din cadrul Ministerului de Externe rus, întrebat dacă Moscova mai consideră NATO o "relicvă şi un anacronism al Războiului rece".

Citeşte şi: Sirian de 19 ani, una dintre săgeţile otrăvite trimisă de ISIS în Europa

"Este necesar să se construiască relaţii normale cu NATO şi să se restabilească ceea ce a fost", a subliniat diplomatul rus, adăugând că Alianţa Nord-Atlantică este o "realitate, un factor militar şi nu poţi să te limitezi la descântece".

Potrivit lui Kelin, "există o mulţime de motive pentru care unele state, mai ales mici, preferă să facă parte dintr-o astfel de organizaţie". "Nu mai este nevoie de a construi apărarea pe întreg perimetrul ţării. De exemplu, ţări ca Belgia nu mai au nevoie să aibă o marină independentă, forţe aeriene şi apărare antiaeriană. Este vorba de diviziunea muncii, ceea ce este mult mai ieftin. O singură ţară, bunăoară, poate să aibă două fregate şi patru bombardiere, în timp ce ţara vecină să aibă alte sarcini de luptă", a explicat el.

"Această diviziune a muncii (în cadrul NATO) uşurează în mare măsură costurile bugetare ale apărării", a spus responsabilul diplomatic rus, notând faptul că la ora actuală doar patru state membre ale NATO se conformează deciziei de a contribui cu minimum 2% din PIB pentru apărarea lor naţională.

Citeşte şi: California se transformă într-o fortăreaţă împotriva EXPLULZĂRILOR decise de Donald Trump

"Evident, este mai ieftin să faci parte dintr-o astfel de alianţă decât să-ţi construieşti propria apărare în toate direcţiile", a apreciat el.

Relaţiile dintre Rusia şi NATO trec prin cea mai gravă criză de la sfârşitul Războiului rece. Alianţa Nord-Atlantică acuză Moscova de "politică agresivă", iar Rusia declară, la rândul său, că Alianţa îşi sporeşte constant potenţialul militar la frontierele sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.