Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ruşii dau peste cap socotelile occidentale: Rebelii sirieni deţin două instalaţii de arme chimice

arme chimice ISIS

Generalul Serghei Rudskoi, şeful Direcţiei pentru operaţiuni al Statului Major al armatei ruse, a declarat marţi că două instalaţii pentru fabricarea şi stocarea armelor chimice în Siria s-ar afla într-o zonă controlată de opoziţie, în timp ce, pe teritoriul controlat de autorităţile siriene, toate aceste obiective au fost distruse, a relatat agenţia de presă TASS în pagina sa electronică şi publicaţia Vzgliad, în condiţiile în care Rusiei i se reproşează că a eşuat în ceea ce priveşte implementarea angajamentelor asumate conform acordului din 2013 de distrugere a armelor chimice în Siria.

"Din cele 12 instalaţii, folosite pentru stocarea şi producerea de arme chimice, experţi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au confirmat distrugerea doar a 10. Autorităţile siriene nu au acces la celelalte două, deoarece acestea sunt pe teritoriul controlat de aşa-numita opoziţie. Din această cauză, OIAC nu poate confirma distrugerea armelor chimice la cele două obiective", susţine generalul rus, relatează agerpres.

Mărturii incredibile ale fotbaliștilor lui Dortmund din timpul atentatului cu bombe - VIDEO

Rudskoi a declarat că, între 2013 şi 2016, sub controlul OIAC, echipamente speciale pentru fabricarea de arme chimice în Siria au fost dezasamblate şi aduse într-o stare inoperabilă, iar toate mijloacele de transportare a acestora au fost distruse.

"Stocurile de substanţe chimice toxice siriene au fost încărcate pe nava americană MV Cape Ray, iar apoi acestea au fost distruse la întreprinderi din SUA, Marea Britanie, Finlanda şi Germania", a mai spus generalul rus.

Reprezentantul Statului Major rus a afirmat că armata siriană desfăşoară în prezent o ofensivă împotriva rebelilor, de aceea nu a avut nevoie să recurgă la arme chimice, de care forţele guvernamentale "nu dispun".

Declaraţiile sale intervin în contextul în care ministrul apărării american, Jim Mattis, a declarat marţi că nu există "niciun dubiu" că regimul lui Bashar al-Assad este responsabil de atacul chimic din 4 aprilie, soldat cu 87 de morţi, între care zeci de copii, în provincia Idlib, într-o zonă controlată de rebeli, potrivit AFP.

Firul atentatului de la Dortmund: Ce SCRISOARE au găsit polițiștii nemți! Bartra a fost OPERAT

În acelaşi timp, un înalt responsabil al administraţiei americane a acuzat Moscova, sub rezerva anonimatului, că "seamănă confuzie" în ceea ce priveşte rolul regimului sirian în presupusul atac chimic, încercând să dea vina pe rebeli sau pe jihadiştii Statului Islamic.

Preşedintele rus Vladimir Putin a reiterat într-un interviu la postul de televiziune MIR, difuzat târziu marţi seara, că nu a văzut niciun element care să probeze responsabilitatea aviaţiei siriene în acest presupus atac.

Un acord încheiat de Rusia şi SUA în 2013 prevedea eliminarea armelor chimice siriene până la jumătatea anului 2014 pentru a se evita recurgerea la forţă împotriva regimului Bashar al-Assad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.