Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusii pun piciorul puternic in Romania. Cum s-a ajuns aici / SURSE

adevarul.ro
rusia gazprom

Rusi ar urma sa puna piciorul puternic in Romania si asta cu ajutorul austriecilor de la OMV. Surse din domeniul petrolier vorbesc despre o intelegere facuta intre cele doua companii care vizeaza printre altele un schimb de active. Astfel OMV ar urma sa cedeze rusilor de la Gazprom rafinaria Petrobrazi de la Ploiesti, detinuta de OMV Petrom si benzinarii din Bulgaria, in schimbul unor zacaminte importante din Siberia.

Rusii nu s-ar opri aici. Sursele citate de Hotnews.ro dezvaluie intentiile Gazprom de a ajunge in Marea Neagra, pe teritoriul Romaniei. Rusii ar urma sa reuseasca acest lucru indirect. In cadrul intelegerii cu OMV, Gazprom ar mai solicita si sa devina parteneri in proiectele pe care OMV le dezvolta impreuna cu americanii de la ExxonMobil. Ori OMV Petrom si ExxonMobil detin licente de explorare si exploatare in Marea Neagra, pe teritoriul Romaniei.

Discutiile dintre rusi si austrieci nu sunt finalizate si oricand pot aparea modificari asupra intelegerii, au mai precizat sursele citate.

Vezi și: Crin Antonescu dă din interiorul PNL: Dacian Cioloș intră în partid și va fi șef / VIDEO

Toata aceasta colaborare cu Rusia s-ar fi intensificat datorita noului manager al OMV care are ambitia extinderii grupului in spatiul rusesc, vizand in principal zacaminte mari din Siberia. Acesta, Rainer Seele, a fost numit sef la OMV in primavara lui 2015 si este un apropiat al rusilor.

Vezi și: DNA intră pe fir în cel mai ”fierbinte” subiect al începutului de an: Cine sunt ”greii” vizați

Specialistii consultati de HotNews.ro se arata ingrijorati de acest eventual schimb de active dintre Gazprom si OMV, fiind ridicate semne de intrebare legate de viitorul rafinariei Petrobrazi. Mai multe afaceri mari operate de rusi in Romania s-au dovedit in timp falimentare. Vezi cazul combinatelor Mechel (Campia Turzii, Targoviste, Ductil Steel Otelu Rosu si Laminorul Braila) care au dat faliment sau cazul Petrotel Lukoil care a ajuns sa aiba probleme de natura penala si financiara.

In aceste conditii, se pune problema daca autoritatile romane pot interveni in vreun fel. Fiind vorba de o afacere intre doua entitati private, nu poate interveni direct. Indirect, statul roman are un cuvant de spus. Pentru cooptarea Gazprom in proiectele din Marea Neagra ar fi nevoie si de acceptul autoritatilor, deoarece licentele de explorare si exploatare sunt aprobate de statul roman. In cazul cedarii rafinariei, OMV trebuie in primul rand sa notifice autoritatile romane. Altfel spus, statul roman are un cuvant greu de spus asupra oricarei viitoare actiuni intre OMV si Gazprom.

OMV sustine ca orice impoteza legata de un schimb de active este falsa, si asta doar pentru ca deciziile nu sunt inca luate. Totusi mai adauga ceva important: faptul ca nu vor renunta la drepturile de management asupra oricarei dintre activele strategice pe care le detin.

"Aceste zvonuri sunt complet lipsite de sens. Am declarat in mod clar ca actiunile OMV si, de asemenea, ale OMV Petrom nu sunt pe masa (negocierilor). Orice ipoteza privind schimbul de active este falsa, fiind la inceputul procesului de negociere, iar deciziile nu sunt inca luate. (Nota: sublinierea redactiei) Ceea ce vom face in mod absolut clar este ca nu vom renunta la drepturile de management asupra oricarei dintre activele noastre strategice. OMV Petrom a fost, este si va fi o companie de baza,, iar Romania ramane o piata de baza", au spus reprezentantii OMV.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.