Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a aflat cel mai mare SECRET al loviturii de stat din Turcia: Cum s-a 'deghizat' Erdogan

independent.co.uk
recep erdogan

Piloţii avionului cu care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ajuns în noaptea de vineri spre sâmbătă la Istanbul, în timpul tentativei de lovitură de stat, au schimbat semnalul transponderului (emiţătorul radio) pentru ca avionul să apară pe radare cu indicativul unui avion al companiei Turkish Airlines.

Astfel explică un expert în aviaţie faptul că avioanele F-16 ale puciştilor nu au atacat avionul lui Erdogan, piloţii acestora temându-se că ar putea să doboare un avion civil cu pasageri, scrie joi publicaţia The Independent.

Citește și: Aceștia sunt cei mai rari pokemoni: Cum se numesc și ce se știe despre ei

Preşedintele turc se afla vineri seară în vacanţă împreună cu familia în localitatea Marmaris, pe ţărmul Mării Egee. După ce a aflat de lovitura de stat, el a plecat înspre Istanbul la bordul unui avion Gulfstream IV, în urmărirea căruia au pornit avioane F-16 ale puciştilor.

Însă la un moment dat, avionul lui Erdogan a dispărut de pe radare, iar odată ajuns în apropiere de Istanbul a trebuit să intre într-un circuit de aşteptare în spaţiul aerian din sudul oraşului, întrucât aeroportul se afla încă sub controlul autorilor loviturii de stat.

Citește și: A jucat pentru Real Madrid și AS Roma, iar la 36 de ani medicii îi spun că o să moară / VIDEO

În acest timp două avioane F-16 puciştilor au reuşit totuşi să identifice avionul Gulfstream IV şi s-au apropiat pentru a-l intercepta.

'Cel puţin două F-16 au hărţuit în zbor avionul lui Erdogan (...) Au fixat cu radarele acest avion şi alte două F-16 care îi asigurau protecţia. De ce nu au tras asupra lui este un mister', a declarat agenţiei Reuters un ofiţer turc în rezervă care cunoaşte desfăşurarea acestor evenimente. Şi un oficial turc de rang înalt a confirmat că avionul preşedintelui a avut probleme în timpul zborului, dar fără să ofere detalii.

Citește și: De ce e bine să pui ASPIRINĂ în mașina de spălat

Însă potrivit lui David Cenciotti, expert italian în aviaţie, avionul Gulfstream IV şi-a schimbat semnalul transponderului, iar indicativul său a devenit THY 8456, deci a apărut pe radare ca fiind un avion de pasageri al companiei Turkish Airlines, reuşind astfel să-şi şteargă urma şi să se piardă în traficul civil.

Prin urmare, piloţii avioanelor puciştilor nu au îndrăznit să rişte doborârea accidentală a unui avion civil plin cu pasageri, iar mai târziu au renunţat la urmărirea avionului în care se afla Erdogan după ce alte două avioane F-16 din rândul unităţilor loiale acestuia din urmă s-au apropiat pentru a intercepta avioanele care ameninţau aparatul preşedintelui turc.

Citește și: ȘOCANT Tânăra de 19 ani care trăiește într-un lighean / VIDEO

În final, preşedintele Turciei a reuşit să aterizeze după ce trupele care i-au rămas loiale au preluat controlul asupra aeroportului Ataturk din Istanbul, unde a fost întâmpinat de susţinătorii săi, informează agerpres.ro.

Citește și: Două tinere au incendiat o biserică în Mureș: Ce făceau fetele în altar e HALUCINANT

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.