Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a aflat cum a fost creat dosarul COMPROMIȚĂTOR al lui Donald Trump: Ce informații conține

Donald Trump femei

Dosarul în care un fost agent al serviciilor secrete britanice a adunat informaţii potenţial compromiţătoare despre preşedintele ales al SUA, Donald Trump, evidenţiind presupuse legături ale acestuia şi ale anturajului său cu Rusia şi care în consecinţă l-ar face să fie şantajabil a fost rezultatul unei operaţiuni puse la cale de mult timp de către adversari politici ai viitorului preşedinte american, relevă un articol publicat de The New York Times şi preluat de El Mundo.

Totul a început în septembrie 2015, când un donator al Partidului Republican - al cărui nume nu a fost încă dezvăluit - care nu dorea ca Trump să câştige alegerile primare din partid pentru scrutinul prezidenţial, a încheiat o înţelegere cu societatea de investigaţii Fusion GPS pentru ca aceasta să elaboreze un raport despre vulnerabilităţile celui care avea în cele din urmă să devină preşedinte, scrie agerpres.ro.

Citește și: Cum a ajuns România colonia Europei. SEMNAL DE ALARMĂ

Dar odată ce Trump a câştigat învestitura republicană, respectivul donator a abandonat demersul. Nu însă şi compania menţionată, care a continuat investigaţia, de această dată pentru democraţii lui Hillary Clinton.

În luna iunie 2016, când au apărut informaţiile despre acţiunea de piratare informatică ce i-a vizat pe membrii Comitetului Naţional Democrat, pentru care sunt suspectate serviciile secrete ruse, compania Fusion GPS a decis să-şi axeze investigaţia pe Rusia.

Citește și: DOVEDIT ȘTIINȚIFIC Cu cât crește riscul de atac de cord în cazul celor care consumă alcool

Pentru desfăşurarea acestei operaţiuni a fost contactat Christopher Steele, un fost agent al serviciului britanic MI6 care a fost spion la Moscova sub acoperire diplomatică.

Acesta nu a putut fi contactat după relatările despre dosarul său controversat, presa afirmând că el se află la adăpost într-o locaţie necunoscută pentru că se teme de eventuale represalii.

Citește și: Energia fotovoltaică va devansa cărbunele și devine cea mai ieftină sursă de energie din lume

Potrivit unui alt fost agent al MI6, intervievat joi la Londra de publicaţia El Pais, Christopher Steele a lucrat la ambasada Marii Britanii la Moscova în anii '90, unde a fost unul dintre agenţii rezidenţei MI6 în capitala rusă. Revenit la Londra în Centrala MI6, el s-a ocupat în special de analiza informaţiilor culese în Rusia. Conform aceluiaşi agent britanic, Christopher Steele a fost apreciat în cadrul serviciului MI6 mai mult pentru calităţile sale de analist decât pentru activitatea desfăşurată pe teren şi a fost doar unul dintre membrii secţiei Rusia din cadrul MI6, nu şi şeful acesteia, cum au afirmat unele media.

De altfel, Christopher Steele nu s-a deplasat la Moscova în timpul investigaţiei sale despre Trump. El ar fi contactat diverse surse pe plan local şi mărturiile lor au fost adunate într-un dosar de 35 de pagini. Unele note fac referire la întâlniri pe care Trump le-ar fi avut cu prostituate într-un hotel din Moscova şi oferă informaţii despre afaceri încheiate în capitala rusă.

Citește și: VIDEO Singurul pește din lume care se spală pe dinți / VIDEO

Preşedintele ales al SUA a primit vineri din partea serviciilor secrete americane o sinteză de două pagini a dosarului. Apoi documentul de 35 de pagini a fost publicat integral de website-ul BuzzFeed, unele elemente fiind preluate ulterior de o parte a mass-media.

În replică, Trump a acuzat serviciile secrete americane că au lăsat să se scurgă în presă acest dosar cu 'ştiri false', el susţinând că nimic din ceea ce se relatează acolo nu este adevărat. Dar în afară de Trump, cel care ştie cât adevăr şi câtă minciună relevă acel dosar este probabil doar preşedintele rus, Vladimir Putin, în timp ce restul lumii poate doar să speculeze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.