Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a aflat: De la ce SUMĂ URIAȘĂ a plecat RĂZBOIUL DIPLOMATIC din Orientul Mijlociu

Qatar

O răscumpărare de 1 miliard de dolari plătită de către Qatar pentru eliberarea unor membri ai familiei regale qatareze răpiţi în Irak de forţe active şi în Siria ar fi provocat actuala dispută diplomatică dintre Doha şi mai multe state din regiune, relatează publicaţiile britanice Daily Mail şi Financial Times.

Banii ar fi fost plătiţi, în cursul acestui an, de oficiali din Qatar forţelor care luptă în Siria şi au legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida şi unor oficiali iranieni din domeniul securităţii, conform declaraţiei făcute în luna aprilie de o persoană implicată în negocieri, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ultima propunere a Facebook: Tehnologia care ne citește gândurile și le transformă în mesaje scrise

Răscumpărarea substanţială a asigurat eliberarea a 26 de participanţi la o vânătoare cu şoimi, printre care membri ai familiei regale din Qatar, care au fost răpiţi de jihadişti în sudul Irakului în 16 decembrie 2015.

Participanţii intraseră în mod legal în Irak pentru a vâna în provincia Muthanna, la circa 370 kilometri sud-est de Bagdad. În zonă sunt active miliţiile şiite care colaborează cu guvernul iranian.

Citește și: Spitalul care oferă tatuaje gratuite supraviețuitoarelor cancerului de sân

Persoana implicată în negocieri a declarat că 11 dintre ostatici erau membri ai familiei Al-Thani, aflată la conducere în Qatar, şi că această ţară a plătit zeci de milioane de dolari grupărilor şiite şi organizaţiilor Comitetul de Eliberare a Levantului şi Ahrar al-Sham, implicate în conflictul din Siria. Ambele grupări fac parte din opoziţia armată care a preluat controlul asupra provinciei siriene Idlib în 2015.

Qatarul afirmă constant că nu sprijină grupări extremiste în Siria sau în alte ţări, în pofida eforturilor intense de a susţine grupări rebele sunite care luptă contra regimului de la Damasc condus de Bashar al-Assad, aliat regional al Iranului.

Citește și: STUDIU Asta e planta ce ajută la combaterea obezității

Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Yemen şi-au tăiat luni relaţiile diplomatice cu Qatarul pentru presupus sprijin acordat islamiştilor şi Iranului. Celor cinci ţări li s-au alăturat ulterior Libia şi Maldive, aceasta fiind cea mai gravă criză din regiunea Golfului Persic după campania militară din 1991 condusă de SUA în Irak.

În Qatar se află 10.000 de soldaţi americani şi o bază militară importantă a Statelor Unite.

Citește și: UMILINȚĂ e numele tău: Ce a făcut Simona Halep la Roland Garros, cu Carla Suarez Navarro .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.