Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a găsit liberalism la usereu?

sigla partidului
USR sigla

Am scris destul de des în ultima vreme despre electoratul liberal. Motivul, spus de fiecare dată, este că acest electorat riscă să rămână fără reprezentare. Ceea ce este un lucru demn de interes atât în sine (cât de des refuză cineva voturi gratis?) cât și pentru că abandonarea lui deschide calea fie către noi victorii PSD fie spre ascensiunea partidelor naționaliste.

Un nou episod este ocazionat de dezvăluirea existenței unor platforme ideologice discutate în USR. Ideea de clarificare doctrinară este de salutat, și nu pot decât să regret că partidul nu popularizează mai deschis acest efort. Când fac lucrurile bine se pare că cei de acolo sunt discreți ca și cum ar face ceva de rușine.

Înțeleg că sunt undeva peste 10 platforme, dintre care majoritatea sunt sectoriale și nu au neapărat o valoare doctrinară în sens larg. Dintre cele despre care s-a scurs informație, Hotnews a scris despre trei. Vorbim de USR liberal (Cristian Ghinea, Dan Barna), USR Popular (Clotilde Armand) și o platforma integratoare susținută de Nicușor Dan.

În același timp, Vlad Alexandrescu lucrează și el la o platformă integratoate separata a numită USR Viu. Pentru această platformă se pare că are mandat de la Biroul Național. Fragmente de idei se pot găsi pe RFI.

Să începem cu popularii...

Manifestul susținut de Clotilde Armand spune așa:

„El (curentul popular, n. red.) urmărește sa aplice ni politică principiile moralei creștine și ale democrației liberale, în scopul moralizării vieții publice și al punerii statului în serviciul cetățenilor.”

Referința la democrația liberală pare să descrie un conservatorism modern, care este prin definiție un conservatorism liberal. Moralizarea vieții publice, însă, este fix inversul unei gândiri liberale care nu își poate propune altceva decât ... liberalizarea vieții publice.

Ce zice Nicușor Dan

„Există o chestiune care aparent ne divizează: luarea unei poziții față de referendumul pentru familie. Ceea ce nu ne-a împiedicat să lucrăm în continuare împreună - dovada sunt rapoartele de activitate pe plan local și parlamentar ale USR. Mai mult, la Congres am agreat împreună în statut că USR va respecta în activitatea sa, în orice direcție, jurisprudența CEDO asupra drepturilor omului. Am decis tot împreună că susținem necondiționat parteneriatul civil și suntem unicul partid din România care a anunțat public și are o astfel de prioritate (...)

(USR, n. red) nu va ezita să se opună Coaliției pentru Familie în cazul în care această entitate va încerca să impună pe agenda politică proiecte care ar încerca să restrângă drepturi sau libertăți consacrate de tratate internaționale sau de decizii CEDO sau dacă ar pune în pericol traseul de integrare europeană a țării.”

Deși este descrisă ca o poziție de compromis, oferta lui Nicușor Dan rămâne una de prizonierat. USR se va opune CpF numai dacă are de ales între Coaliție pe de o parte și CEDO sau UE. Putem deduce că, atâta vreme cât linia CpF rămâne în limitele legislației europene și internaționale, USR NU se va opune acestei linii în mod oficial ca să menajeze sensibilitățile dreptei interne.

Nu spun că dl Dan vrea să țină USR prizonier exclusiv al al dreptei radicale. Poate este la fel de confortabil ca partidul să fie, simultan, prizonierul stângii radicale. Mă simt confortabil, însă, să spun că această soluție nu face decât să prelungească paralizia USR pe care am criticat-o în mod repetat.

USR Liberal

Liberalismul cel mai clar exprimat ne-am aștepta să îl vedem la USR Liberal. Din nefericire, Hotnews nu a selectat paragrafe foarte clare astfel încât să de dăm seamă cum stă treaba. Cele mai relevante fraze ar fi:

„Centrul USR este liberal. Majoritatea tăcută este liberala. Majoritatea useriștilor sunt moderați care doresc și economie de piață și toleranță.”

O asemenea orientare este potrivită unui punct de vedere liberal. Dar diavolul se află în detalii și nu știm detaliile.

Ca și la celelalte platforme, merită să privim și la susținători, nu doar la texte. Cristian Ghinea a fost un liberal de dreapta în anii ‘90, dar acuma l-aș numi mai degrabă salvaționist. Dl Ghinea, în orice moment din 2004 încoace, susține pe oricine este „marea speranță albă” în acel moment. Mai important este că dl Ghinea are un istoric de comportament iertător cu virajele conservatoare sau chiar populiste ale celor de la care speră salvarea. Lui Traian Băsescu i-a acceptat apartenența la PPE și.... multe altele. Monicăi Macovei i-a acceptat apartenența la AECR. În guvernul Dacian Cioloș a stat alături de Marius Bostan (sponsor ILD).

Nu mai reiau aici toată argumentația, dar Traian Băsescu, AECR și ILD nu sunt stâlpi ai liberalismului. Și nici nu se pretind a fi.

Vizavi de dl Barna informația pe care o am este mai ambivalentă. Cel puțin două surse din partid sugerează că în sufletul său este un fel de liberal. Pe de altă parte, am încercat vreo 10 zile să îl fac să confirme dacă din punctul său de vedere este OK să înviți simpatizanți legionari la dezbateri interne. În mod normal un liberal s-ar grăbi să spună că nu. Dl Barna a ales să își păstreze opțiunile deschise.

Pe de altă parte, tot surse din partid zic că domnii Ghinea și Barna s-ar putea să nu fie inițiatori ai USR liberal ci susținători rapizi (sau doar cunoscuți) aia cesteia.

USR Viu

Vlad Alexandrescu a vorbit pentru RFI despre documentul la care lucrează:

„Mă refer în primul rând la valorile fundamentale pe care partidul le apără și aici aș propune ca valoare fundamentală libertatea individului, libertatea antreprenorială, libertatea de inovație, de creație, libertatea artistică (...) și în jurul acestei idei de libertate, respectul individului, respectul drepturilor omului, o anumită viziune asupra caracterului inclusiv al politicilor publice din România, accesul egal la educație, egalitatea de șanse”.

Din text lipsesc niște teme potențial divizive (libertatea de circulație) dar se vede un efort real de aduce împreună dreapta conservatoare și stânga progresistă pe o platformă care, la o adică, s-ar putea numi în, moc corect, liberală.

Dacă mă îngrijorează ceva, este lipsa oricăror referințe la lupta anticorupție care în momentul de față este numitorul comun al USR. Fără încorporarea tuturor temelor nu se va putea vorbi serios. Dar nu pot formula un reproș explicit în lipsa mai multor informații.

*

Acest articol nu are o concluzie edfinitivă. Nu putem spune dacă USR va fi partidul care să se adreseze electoratului liberal. Dar măcar putem spune că liberalismul în USR nu este mort cu totul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.