Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a încheiat telenovela 'Vila Florica': Ce a decis statul român, după sesizarea făcută de Iohannis la CCR

www.epitesti.ro
Vila Florica

Statul român a preluat Ansamblul conacului Brătianu - Florica („Vila Florica”) din judeţul Argeş, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, care a semnat contractul de vânzare-cumpărare, a confirmat pentru News.ro ministrul Lucian Romaşcanu.

Preşedinte Consiliul Judeţean Argeş, Dan Manu, a anunţat luni seară pe pagina de Facebook a instituţiei: „Pasul istoric privind achiziţionarea Ansamblului conacului Brătianu - Florica („Vila Florica”), situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş a fost făcut. Astăzi, 13.11.2017, momentul atât de mult aşteptat privind achiziţionarea acestui bun de patrimoniu naţional s-a realizat. Conacul Brătianu - Vila Florica a fost preluat de Statul român, prin Ministerul Culturii, odatā cu semnarea contractului de vânzare - cumpărare între minister şi proprietari”.

Citește și: UDMR 'salvează' Guvernul Tudose! Maghiarii spun 'NU' moțiunii de cenzură a liberalilor, însă anunță Executivul: 'Noile măsuri fiscale au fost introduse brutal'

Contactat de News.ro, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a confirmat acest lucru şi a precizat: „Nu am vrut să fac public, până ce nu avem toate actele gata - intabulare şi tot ce mai trebuie făcut”. El nu a oferit mai multe detalii.

Privitor la sesizarea de neconstituţionalitate a Legii de achiziţie a ansamblului trimisă de preşedintele Klaus Iohannis joi la Curtea Constituţională, ministrul Romaşcanu a spus că „nu reprezintă o problemă”, pentru că legea prevede în primul rând obligativitatea menţinerii în imobil a Centrului de Cultură „I.C. Brătianu”, instituţie finanţată de Consiliul Judeţean Argeş.

În luna martie a acestui an, Ionuţ Vulpescu, ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale la acea vreme, a anunţat că instituţia vrea să îşi exercite dreptul de preempţiune pentru Ansamblul Brătianu - vila Florica din judeţul Argeş.

Citește și: Lovitură după lovitură pentru românii cu credite în lei: Indicele ROBOR a crescut la un nou NIVEL RECORD al ultimilor trei ani

El a scris, tot luni, pe pagina sa de Facebook: „Chiar dacă preşedintele Klaus Iohannis a trimis la CCR legea privind achiziţionarea de către stat a Vilei Florica, asta nu înseamnă că acest imobil monument istoric e pierdut. Şi cu, şi fără lege, Vila Florica va fi achiziţionată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale ca urmare a exercitării dreptului de preemţiune, procedură pe care am demarat-o primăvara trecută, şi a faptului că, în premieră, MCIN are la dispoziţie un fond special pentru exercitarea acestui drept”.

Domeniul Florica - format din conac, fermă, capelă, cramă, gară şi chiar un observator astronomic, toate amplasate în mijlocul unui vast parc, înconjurat de podgoriile de la Ştefăneşti - este opera primilor doi Brătieni, Ion şi Ionel, tată şi fiu, care au transformat o cochetă casă de administraţie a moşiei într-o somptuoasă reşedinţă boierească, în care au fost luate importante decizii privind istoria noastră, potrivit culturabratianu.ro. Conform casei de licitaţii Artmark, valoarea conacului era estimată la cel puţin 2 milioane de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.