Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a întors roata: Lui Iohannis i se cere să condamne public derapajele lui Trump

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis

După ani în care autorităţile din România au primit indicaţii preţioase de la partenerii externi, direct sau prin ambasade, preşedintelui Iohannis i se cere să procedeze în acelaşi fel în privinţa omologului său american. Fostul deputat Remus Cernea îi adresează o scrisoare şefului statului, în care îi solicită exprimarea unei poziţii publice de condamnare a deciziilor luate de Donald Trump.

Vezi şi: EXCLUSIV - OUG 13 şi graţierea, subiecte la olimpiada de engleză/ FOTO

Vezi şi: Băsescu zguduie SRI: 'L-aş sfătui pe Hellvig să-şi pregătească valijoara'

Scrisoarea lui Remus Cernea pentru Klaus Iohannis:

Stimate domnule președinte al României, Klaus Iohannis,

Fiind o țară care a trecut prin experiența traumatică a Cortinei de Fier și a unei lumi izolate în spatele zidurilor ridicate de către dictaturi, suportând interdicții extreme față de libertatea de exprimare și alte drepturi fundamentale, consider că România ar trebui să își exprime public, prin vocea dumneavoastră, îngrijorarea față de derapajele tot mai grave ale noii administrații de la Washington.

Președintele Donald J. Trump a adresat atacuri virulente la adresa presei și interzis jurnaliștilor de la CNN, New York Times, Los Angeles Times şi Politico să participe la conferinţele de presă de la Casa Albă. Zidul pe care intenționează să îl ridice la granița cu Mexicul nu este doar o absurditate conceptuală, dar reprezintă și o legitimare a tuturor mentalităților care ridică obstacole arbitrare între oameni și care contribuie, astfel, la o lume a suspiciunii și prejudecăților. Interdicțiile impuse la intrarea pe teritoriul american pe criteriul naționalității și al religiei au dus la nedreptăți care au șocat întreaga lume (inclusiv unor persoane nominalizate la Premiul Oscar le-a fost respinsă intrarea în Statele Unite pentru a participa la ceremonie). Iar ostilitatea administrației Trump față de reducerea utilizării combustibililor fosili amenință întreaga planetă, întrucât fără a avea Statele Unite alături în lupta contra schimbărilor climatice, aceasta riscă să fie pierdută de către umanitate, cu consecințe dezastruoase pe termen mediu și lung.

O țară devine mare prin gesturile ei de curaj și demnitate atunci când apără principii și valori universale precum democrația și depturile omului. Când acestea sunt în joc, este de datoria prietenilor libertății să reacționeze public. Cu atât mai mult este nevoie de exprimarea publică a îngrijorărilor noastre, cu cât este vorba, în acest caz, despre derapajele unui foarte important partener al României, căruia îi suntem îndatorați pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului. Este de datoria țării noastre, marcată de deceniile de dictatură naționalist comunistă, să reamintească Americii valorile pe care actualul ei președinte pare a le uita ori rejecta. Printre parteneri care au pus la baza colaborării lor aceleași valori democratice, un gest de atenționare față de eventuale greșeli nu trebuie interpretat drept unul de ostilitate, ci drept o atenționare venită din partea unor prieteni interesați în menținerea unei Americi în care libertatea și demnitatea umană stau la temelia societății.

România, la rândul ei, a primit numeroase observații care au fost de natură să o ajute să își rezolve mai bine problemele și crizele pe parcursul procesului dificil de tranziție de la dictatură la democrație și stat de drept. Dar așa cum societatea românească a secretat recent anticorpii necesari pentru a respinge abuzul de putere al actualului guvern, printr-o ridicare fără precedent a cetățenilor împotriva unei Ordonanțe de Urgență care lovea în statul de drept și în lupta împotriva corupției, prietenii democrației de oriunde de pe planetă trebuie să ajute poporul american să se apere de riscurile majore pe care le generează noul președinte al SUA. De aceea, fiecare gest de solidaritate cu această cauză contează!

Vă îndemn, așadar, domnule președinte Iohannis, să vă alăturați vocilor care critică deschis, în termeni echilibrați, dar fermi, derapajele noii administrații de la Washington. Dacă toți liderii țărilor democratice ar face la fel, Președintele Trump ar fi pus în fața unei presiuni internaționale puternice care ar putea fi de natură să îl facă să reconsidere o parte importantă din gesturile și acțiunile domniei sale care trădează reflexe populiste și nedemocratice ori lipsite de racordare la valorile care forjează lumea liberă și care au adus măreție Statelor Unite.

Cu deosebită considerație,

Remus Cernea

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.