Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a intrat în ARHIVA SIPA: Ce au găsit senatorii în cea mai SECRETĂ încăpere

arhiva dosare

Membrii Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA au vizitat miercuri această arhivă aflată în sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, senatorul Şerban Nicolae declarând că a vrut să elimine controversele în legătură cu locul unde sunt depozitate documentele.

"Am solicitat în mod expres accesul în zona de maximă siguranţă, în care sunt depozitate toate documentele care au aparţinut Direcţiei Generale Anticorupţie. Am vrut să vedem şi să ne lămurim pentru a elimina o serie întreagă de controverse legate de cum se găseau arhivate aceste documente, care era situaţia în 2005, când încă funcţiona Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie. N-a durat mult, pentru că nu am fost interesaţi de documente. Comisia numită de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, lucrează şi continuă activitatea de inventariere şi sistematizare, de arhivare a acestor documente, de clasificare a lor. De aceea, am dorit să vedem spaţiile care au produs atâtea discuţii în spaţiul public. Nu e foarte clar ce au vrut să spună cei care au afirmat că documentele erau împrăştiate pe jos sau că au fost atacate, pentru că, în 2005, nu era arhivă aici. Spaţiile în care se află documentele SIPA au aparţinut direcţiei care funcţiona atunci, nu era desfiinţată, erau birouri de lucru ale unor persoane din cadrul DGPA. Nu era stocată aici toată baza arhivistică. Deci, avem de clarificat şi chestiunea acelui acces intempestiv în luna ianuarie a anului 2005, când ministrul Justiţiei de la acea vreme a spus că ar fi fost sesizată în legătură cu un incident şi ar fi venit aici ca să vadă despre ce e vorba şi că ar fi cerut să se sigileze toate încăperile ca să nu se sustragă documente", a spus Şerban Nicolae, preşedintele comisiei, scrie agerpres.ro.

Citește și: Surpriză pentru Traian Băsescu: Ce îi pregătește Guvernul Tudose

El a explicat că arhiva este depozitată în două camere mici, însă spaţiul are toate sistemele de securitate necesare.

"Sunt două birouri destul de mici. De fapt, este un capăt de hol, izolat printr-o uşă securizată, cu senzori de mişcare, cu toate măsurile de siguranţă şi de protecţie, să spun aşa, împotriva oricăror forme de efracţie sau acces neautorizat. Dar altminteri, este capătul unui culoar cu ultimele două birouri separate de restul încăperilor. Nu este la subsol. Nu are nişte măsuri deosebite, pentru că nu a fost gândit în termeni de buncăr. Dar sunt toate măsurile luate, în aşa fel încât, prin camere de supraveghere, prin coduri de acces, prin senzori de mişcare şi prin alarme, să nu existe un acces neautorizat şi nici nu au fost tentative în această privinţă", a adăugat senatorul PSD.

Citește și: Reacție FURTUNOASĂ a lui Rareș Bogdan! „Mizerabilii nu au limite!”

Senatorul USR, Mihai Goţiu, membru al comisiei parlamentare, a spus că această vizită a fost mai degrabă un exerciţiu de imagine, pentru a vedea că "celebrul bec ars" funcţionează.

"Ultimul lucru pe care mi l-aş fi dorit era să văd vreun dosar deschis sau o informaţie care să fie disponibilă. Nu ăsta este scopul acestei comisii, cel puţin din punctul meu de vedere, să preia informaţii din această arhivă, ci să documenteze şi să vadă tot ce s-a întâmplat cu ea, eventual să propună nişte lucruri. Cred că este mai degrabă un exerciţiu de imagine, să vedem că este acolo - un bec care acum funcţionează. Am înţeles că ar mai fi fost o perioadă în care acel bec a fost ars şi nu s-a deschis arhiva. Nu ştiu care era rostul. Poate că au fost colegi care au vrut să se convingă, să vadă, să-şi imagineze cum arată două camere care sunt sigilate, pline cu dosare. Am stat 3-4 minute, mai mult a fost discuţia din biroul directorului ANP. Am aflat că a mai fost o perioadă de două săptămâni, în care celebrul bec de acolo a fost ars şi, neexistând un ordin de ministru care să permită accesul în arhivă, a rămas ars până s-a intrat acolo. Am intrat, am văzut un hol cu multe dosare puse unele peste altele. În stânga, era o cameră cu celebrele rafturi care s-au rupt şi din cauza cărora, am înţeles, a fost dezordine la un moment dat. În dreapta, am văzut nişte rafturi cu dosare, un birou, becul de care tot am amintit, care stă aprins", a spus Goţiu.

Citește și: Revoltător! Ce a descoperit directorul ANPC în carnea de vită achiziționată dintr-un cunoscut magazin din România .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.